Читај ми!

Ограничено време за спровођење договора

Србија има ограничено време за реализацију постигнутих договора у Бриселу, уколико жели да у јуну добије датум отпочињања преговора о приступу ЕУ, рекао шеф Делегације ЕУ у Београду Венсан Дежер.

Шеф Делегације ЕУ у Београду Венсан Дежер оценио је да су постигнути важни кораци на недавном састанку премијера Ивице Дачића и Хашима Тачија у Бриселу, али је истакао да Србија има ограничено време за реализацију постигнутих договора, уколико жели да у јуну добије датум отпочињања преговора о приступу ЕУ.

"Имамо ограничено време пред собом за остварење видљивог и одрживог напретка", рекао је Дежер новинарима у паузи завршног састанка твининг пројекта "Усаглашавање законодавстава из области саобраћаја са законодавством ЕУ".

Дежер је оценио да је "веома добро" то што су Дачић и Тачи у уторак у Бриселу разговарали с високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, али је напоменуо да сви постигнути договори морају да буду спроведени и у пракси.

"Мислим да су остварени важни кораци, укључујући то што су одлучили да се ускоро поново састану, што је, по мом мишљењу, веома позитивно. Сада треба да се уверимо да се ствари реализују на конкретан начин и то је оно што се очекујемо и што ћемо пратити", рекао је Дежер.

Према његовим речима, Брисел очекује и спровођење договора из области енергетике, телекомуникација, канцеларија официра за везу и споразума о интегрисаном управљању прелазима.

Дежер је напоменуо да не сме бити занемарен ни процес реформи и да напредак мора бити остварен и у области реформе правосуђа и јавне управе, борби против корупције и антидискриминацији.

"Време је ограничено. Знамо да ће (Европска) комисија представити извештај 16. априла, што ће бити основа за 27 држава чланица да донесу одлуку, понекад узимајући у обзир и мишљење својих парламената", истакао је Дежер.

На питање новинара да ли има довољно времена за решавање свих тих осетљивих питања, укључујући ситуацију на северу Косова, Дежер је одговорио: "Ако постоји воља обеју страна да се напредује у том правцу, онда ће успети да постигну одговарајући договор."

Денио: Србија ближа датуму 

Амбасадор Француске у Београду Франсоа-Гзавије Денио изразио је уверење да се Србија приближилиа добијању датума почетка преговора о приступу са ЕУ после најновије рунде дијалога Београда и Приштине на политичком нивоу, али је напоменуо да ће одлука Брисела зависити од реализације постигнутих договора.

"Дијалог на политичком нивоу досад је дао добре резултате", рекао је Денио новинарима у паузи завршног састанка твининг пројекта "Усаглашавање законодавстава из области саобраћаја са законодавством ЕУ".

Састанак премијера Ивице Дачића и Хашима Тачија с високом представницом ЕУ Кетрин Ештон у уторак у Бриселу омогућио је, према његовим речима, суштински разговор о веома важним питањима везаним за српске институције на Косову, "с чврстом намером да учесници састанка поново разговарају почетком марта ради постизања напретка по том питању". 

Француски амбасадор је оценио да је то веома позитивно, посебно када се има у виду да две стране разговарају о питањима о којима се пре свега неколико месеци није ни говорило. Позитивно је, према његовим речима, и то што влада Србије инсистира на питањима важним за свакодневни живот Срба на Косову.

На питање новинара да ли је Србија сада ближа добијању датума отпочињања преговора са ЕУ, Денио је одговорио: "Мислим да јесте, али треба видети који ће бити конкретни резултати дијалога и да ли ће ти резултати бити спроведени у дело."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи