Читај ми!

Николић са новим амбасадорима

Председник Томислав Николић уз добродошлицу новом амбасадору Туниса Мажиду Хамлауију, захвалио на конзистентној позицији према питању непризнавања једнострано проглашене независности КиМ. Естонија сматра да врата ЕУ морају бити отворена за Србију, поручио нови амбасадор Арти Хилпус. Амбасадор Јордана Сакри ал Малкави рекао да ће дати све од себе за даљу промоцију и развој већ постојећих одличних односа две земље.

Председник Србије Томислав Николић примио је у Палати Србија акредитивна писма амбасадора Туниса, Естоније, Јордана и Перуа. 

Председник Николић изразио је захвалност Тунису на непризнавању независног Косова, али и очекивање да се односи две земље у сваком погледу унапреде на ниво одличних политичких односа који постоје. 

Николић је уз добродошлицу новом амбасадору Мажиду Хамлауију захвалио на "конзистентној позицији према питању непризнавања једностано проглашене независности Косова и Метохије" и изразио очекивање да ће Тунис и даље истрајати на тим позицијама.

Николић је рекао и да је уверен да ће пријатељске везе два народа и сарадња која постоји дуги низ година бити унапређени, а да очекује да ће економска сарадња, за коју постоје могућности и несумљив обостран интерес, доживети значајан успон.

Председник Србије је изразио очекивање да ће нови амбасадор Туниса учинити све да се створе услови за проширење економске сарадње, културно-просветне, научно-техничке сарадње, као и сарадње у области туризма, пољопривреде и свим другим областима од обостраног интереса.

"Уверен сам да традиционалне пријатељстке везе наша два народа представљају основ за развој наше билатералне сарадње и омогућавају још боље међусобно разумевање", рекао је Николић.

Амбасадор Туниса је подсетио да дипломатски односи Туниса и Србије датирају још од 1956. године и да су одисали разумевањем, обостраним поштовањем и поклапањем гледишта и ставова о питањима од заједничког интереса, што је у великој мери допринело успостављању привилегованих веза две земље.

Амбасадор је председнику Србије рекао и да је Тунис пре нешто више од две године доживео револуцију којом је срушена немилосрдна диктатура и да ће она омогућити туниском народу да поврати достојанство и слободу а да му је пре свега дала наду за бољу будућност.

Подршка Естоније на путу ка ЕУ

Естонија подржава европске интеграције Србије и сматра да врата ЕУ морају бити отворена за Србију, поручио је данас нови амбасадор те земље у Србији Арти Хилпус приликом предаје акредитивног писма председнику Николићу.

"Ми немамо сумњу - Србија је европска земља и зато врата ЕУ морају бити отворена за вас", рекао је Хилпус и додао да Естонија чврсто верује да даље европске интеграције могу да створе стабилну и просперитетну будућност за грађане Србије.

Он је рекао да би успех Србије на том путу могао да послужи као позитиван пример за друге земље у региону, истичући као најважније да све државе буду политички посвећене реформском курсу и да Естонци то могу да потврде из свог искуства као кандидата за улазак у ЕУ.

Амбасадор Естоније је похвалио српску владу због значајног прогреса на испуњавању услова за чланство у ЕУ, додајући да Естонија цени што је Србија донела тешке, али важне одлуке, посебно у дијалогу са Приштином.

Естонија, према његовим речима, у потпуности дели гледиште Европске комисије да би са Србијом требало отпочети преговоре о чланству у ЕУ када буде остварен даљи напредак, а у вези са постављеним циљевима.

Председник Србије је казао да наша земља високо цени подршку Естоније процесу европских интеграција Србије, што је њен стратешки и основни приоритет.

"Србија се налази у озбиљном политичком тренутку. Предстоји нам доношење важних и сложених одлука, у чему очекујемо активну подршку и разумевања ваше земље", поручио је Николић и додао да је жеља и опредељење Србије да са Естонијом континуирано унапређује сарадњу на пољу економије, политике, културе и науке.

Николић је изразио задовољство стањем билатералних односа две земље, те навео да је уверен да ће се они у будућности развијати у складу са бројним потенцијалима који постоје.

И амбасадор Хилпус се сложио да су билатерални односи Србије и Естоније добри и пријатељски, али и мало ограничени великом географском раздаљином. Хилпус верује да постоји потенцијал за даљи развој дијалога и сарадње две земље на разним нивоима - било у владином сектору, међупарламентарној сарадњи или на пољу економије или културе.

Могућности за економску сарадњу Србије и Јордана

Председник Томислав Николић примио је акредитивно писмо новог амбасадора Јордана Сакра ал Малкавија и том приликом изразио уверење да ће пријатељске везе два народа и сарадња која постоји дуги низ година бити унапређени у наредном периоду.

Николић очекује и да ће економска сарадња две земље, за коју постоје могућности и несумњив обострани интерес, у наредном периоду доживети значајан успех.

"Можете бити уверени да ћете са наше стране имати сву потребну помоћ и подршку током ваше мисије у нашој земљи у циљу унапређења и развоја билатералних односа и пријатељства народа Србије и Јордана", истакао је Николић.

Амбасадор Јордана је рекао да ће дати све од себе за даљу промоцију и развој већ постојећих одличних односа Србије и његове земље и ојачању билатералних односа у свим пољима.

Говорећи о Блиском истоку, амбасадор Јордана је истакао да његова земља чврсто верује да је палестинско питање централно и да је то срж проблема на Блиском истоку, због чега се, додао је, мора решавати без одлагања.

Он је оценио и да би то решење било основа за мир и стабилност на целом Блиском истоку и омогућило независну палестинску државу која ће живети у стабилноси раме уз раме са дрзавом Израел. 

Србија и Перу за унапређење сарадње

Србија је привржена сарадњи са земљама целог региона Латинске Америке без обзира на географску удаљеност, изјавио је председник Николић примајући акредитиве новог амбасадора Перуа у Београду Хосе Антониа Ароспидеа дел Буста.

"Србија је привржена евроинтеграцијама, наставку преговора са Косовом и Метохијом, борби против корупције и организованог криминала, реформи јавног сектора и даљем унапређењу регионалне сарадње, али и унапређењу односа са регионом Латинске Америке", поручио је Николић и додао да је та сарадња могућа у многи областима.

Николић је подсетио да Србију и Перу везује вишегодишње пријатељство, које датира још из времена блиске сарадње у оквиру Покрета несврстаних и напоменуо да Србија не заборавља подршку и солидарност коју су влада и грађани Перуа пружали у тешком период санкција и изолације.

Амбасадор Перуа је навео да Србија и Перу деле исте демократске вредности, да су посвећене владавини права, одржавању и успостављању међународног мира и поштовању људских права.

Важна веза између две земље, како је додао, јесу српски имигранти у Перуу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи