Читај ми!

Добре шансе за датум

Постоји добра шанса да Србија напредује на путу ка ЕУ и да се утврди датум за отпочињање преговoра о њеном пријему у Унију, рекао први потпредседник Владе Александар Вучић за РТС после разговора у Берлину. Србија је данас неупоредиво поузданији партнер са много већим кредибилитетом него раније, каже Вучић.

Делегација Владе Србије, на челу са првим потпредседником Александром Вучићем, завршила је политичке разговоре са немачким званичницима, после којих је Вучић поручио да постоје добре шансе да Србија добије датум преговора за прикључење ЕУ и да постане део Европске уније. 

"Србија је данас неупоредиво поузданији партнер са много већим кредибилитетом него раније. Мислим да имамо шансе и добре изгледе за добијање датума, али и за економски напредак у наредном периоду", рекао је Вучић у интервјуу за РТС.

Према његовим речима, добијање датума значило би много за економску и правну сигурност Србије, као и за владавину права. Указујући и на могућности да Србија не добије датум за почетак придруживања, Вучић каже да ће власт изаћи пред грађане и представити шта је све урађено.

Вицепремијер је истакао да су сви саговорници у Немачкој рекли да је Србија у претходних шест месеци напредовала више него у претходних неколико година. 

"Мислим да смо урадили добар и велики посао. Очекујем од Немачке да пружи добар сигнал и покаже разумевање за све што је Србија урадила", навео је Вучић.

Упркос томе што је много тога учињено, вицепремијер каже да има још ствари које треба завршити.

Вучић је истакао да нису сви послови који Србију очекују у наредним седмицама у вези са Косовом и Метохијом, већ да се део односи на реформе, јер још нису завршени реформски процеси у разним секторима друштвеног живота, и да зато очекује, пре свега од Министарства правде, да удради свој део посла. 

"Не тиче се све Косова и Метохије. Један део се тиче и преосталих реформи. Нисмо сав посао обавили ни у различитим секторима друштвеног живота. Очекујем да Министарство правде заврши оно што је потребно. Добар део тога је учињен, али имамо још тога да завршимо од онога што је на мапи пута", навео је Вучић.

Први потпредседник рекао је да постоје ствари које су раније договорене и Влада има обавезу да их примени.

"Не видим ту било какву могућност за велике проблеме и потешкоће, али постоје ствари које нису једноставне. Ми то нисмо крили пред нашим немачким пријатељима", истакао је Вучић.

Вицепремијер је навео да неке ствари није лако спровести, али је, како каже, уверен да Србија може да добије подршку Немачке за датум.

Подстаћи додатне инвестиције

О економској сарадњи са Немачком, први потпредседник је рекао да је Немачка један од највећих економских партнера Србије.

"Немачка има у Србији 370 компанија и запошљава 20.000 људи. Наша размена је три милијарде евра, а извоз у Немачку је све већи и износи око 1,3 милијарде, а добар део тог износа стварају немачка предузећа у Србији", навео је Вучић.

Први потпредседник каже да морају да се подстакну нове инвестиције из Немачке.

"Уколико бисмо добили овај правни, политички и економски оквир о коме сам говорио, очекујем да неке немачке компаније додатно уложе у Србији, а неке и први пут уђу на српско тржиште. То је од виталног националног интереса", истакао је Вучић.

Унапредити односе са Хрватском и Црном Гором

Вицепремијер је рекао да је у Берлину разговарао и са потпредседником хрватске владе Невеном Мимицом и црногорским премијером Игором Лукшићем.

"Са Црном Гором имамо најбоље могуће пријатељске односе и желимо да ти односи, ако је уопште могућ,е буду још бољи", додао је потпредседник Владе.

Вучић каже да је са Лукшићем разговарао о једној идеји да се на трећим тржиштима појављујемо заједно, као веће тржиште и за финансијске олакшице и за учешће у појединим заједничким пројектима.

Потпредседник Владе навео је да је са Мимицом разговарао о разним темама и да Србија жели унапређење односа са Хрватском, иако је потпуно јасно да се две државе никада око неких ствари у прошлости неће договорити.

"С њихове стране, нестале особе, са наше стране, избегла лица и њихова лична и имовинска права. Такође, и о заштити улагања у обе земље. Мислим да то све иде добрим смером. Ако не можемо да се договоримо о прошлости, можемо да размишљамо и да се договоримо о будућности", закључио је Вучић.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи