Читај ми!

Кнежевић: ДС преко млека руши Владу

Демократска странка покушава да тренутно стање на тржишту млека, због сумње на појаву веће концентрације афлатоксина, искористи за рушење Владе Србије, рекао министар пољопривреде Србије Горан Кнежевић. Млеко на тржишту Србије безбедно за употребу и здравље људи није угрожено, поновио Кнежевић.

Министар пољопривреде Србије Горан Кнежевић изјавио је да Демократска странка покушава да тренутно стање на тржишту млека, због сумње на појаву веће концентрације афлатоксина, искористи за рушење Владе Србије.

Кнежевић је у изјави агенцији Бета рекао да "није било конфузије у анализама млека на присуство афлатоксина" и истакао да је афера која се ствара "жеља Демократске странке да преко покрајинске администрације покуша да дестабилизује и обори Владу Србије". 

"При том су ударили на оно што је најосетљивије, а то је здравље становништва. Видите те патетичне реченице покрајинског секретара за пољопривреду Горана Јешића 'ја нећу својој деци дати да пију млеко'. И ја имам четворо деце и сада сам ја монструм који даје својој деци да пију млеко, а он им неће дати", рекао је министар пољопривреде.

Кнежевић је истакао и да је читав систем безбедности хране пројектовала и инсталирала Демократска странка, али и подсетио да је од 2003. до сада за Националну референтну лабораторију у Батајници потрошено око 15 милиона евра из ЕУ, а да она још није у функцији.

"У ових шест месеци, од када сам министар, нисмо стигли да демонтирамо тај систем из више разлога", рекао је он и навео да га је у томе омело намирење огромних дугова из претходног периода према пољопривредницима, катастрофална суша и израда системског закона о помоћи пољопривредној производњи.

Кнежевић није искључио ни утицај монополиста и лобија из области аграра на догађаје и презентације у јавности појаве афлатоксина у млеку. "Не могу да верујем да је то дошло из једног центра", рекао је он и навео да је можда реч о интересима. 

"Можда није случајно што је акредитована лабароторија (која је за потребе Покрајинског секретаријата радила анализе на присуство афлатоксина у млеку) из Бечеја која је власништво "Викторија групе".

Они су монополисти већ више година и на неки начин утичу на тржиште сточне хране. Можда је и то разлог свега овога", рекао је Кнежевић.

СП лабораторија у Бечеју, која послује у саставу "Викторија групе", потврдила је да је као акредитована институција урадила анализе млека које су наручили Покрајински секретаријат за пољопривреду и Удружење за заштиту потрошача Војводине, као и да нису овлашћени да саопштавају јавности резултате извршених анализа, јер су они власништво клијената који анализе наручују.

Млеко безбедно

Министар пољопривреде поновио је да је млеко на тржишту Србије безбедно за употребу и да здравље људи није угрожено. 

Он је навео да Министраство пољопривреде није објавило имена млекара и назива млека која су повучена из продаје због сумње на присуство повећање концентрације афлатоксина, "јер би било лоше према произвођачима, зато што још није доказано да је то млеко заражено".

"Било би неправедно према произвођачима да утичемо на њихову пословну политику и да им онемогућимо да раде", рекао је Кнежевић.

Кнежевић је рекао да резултате суперанализе спорних узорака млека који су послати на испитивање у Холандију могу да се очекују за неколико дана, али није навео колико узорака и из колико млекара је послато.

Додао је да ће, када буду стигли резултати, то млеко или бити трајно повучено и произвођач бити кажњен, или ће бити враћено у продају.

Кнежевић је рекао да је узрок сумње на појаву веће количине афлатоксина у млеку сточна храна и болест кукуруза и нагласио да је још јесенас држава предузела све мере да испита што већи број узорака кукуруза и утврди колико је заражено афлатоксином.

"Инспекција је утврдила да је реч о шест одсто кукуруза и од 197 узорака четири издвојили из промета и наредили да се уништи", подсетио је министар пољопривреде.

Он је рекао да је након појаве већег присуства афлатоксина у млеку у региону предузета ванредна контрола како би се утврдило где се налази извор афлатоксина.

"Извршили смо и контролу јавних складишта где држава држи свој кукуруз из резерви и тамо нема појаве афлатоксина", рекао је он и најавио да се спрема подела тог кукуруза фармама и млекарама како би се променила исхрана стоке и како би у року од три до четири дана имале здраво млеко.

Он је рекао и да до сада није било утврђеног присуства афлатоксина у увозном кукурузу, и  навео да су у току су ванредне контроле и повећано узорковање млечних прерађевина, меса и јаја. 

Министар пољопривреде најавио је да ће у току следеће године бити формиране и две референтне лабораторије за млеко, које ће, осим контроле безбедности те намирнице, утврђивати и њен квалитета, како би произвођачи могли да добију веће премије за квалитетније млеко.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи