Стојчић: Београд мења изглед, прве две линије метроа укрстиће се на месту старе железничке станице

Измештање главне аутобуске станице из центра Београда је нешто што у урбанистичким плановима постоји од '70-тих година прошлог века, али се тек у последњих десет година створила критична маса људи који су спремни и вољни да то реализују, рекао је за РТС главни градски урбаниста Марко Стојчић.

Урбанистички планови нису нешто што постоји последњих десет година, већ нешто што се деценијама промишљало - како и шта ће Београду бити потребно како се буде развијао, истиче главни градски урбаниста.

"Исти проблем смо имали и са метроом, чекало се готово пола века на неке инфраструктурних пројеката. Последњих 10 година створила се критична маса људи која је и вољна и спремна да то реализује, истиче у разговору за РТС Марко Стојчић.

Гради се улаз у метро станицу

На месту старе аутобуске странице имаћемо једну нову компактну урбанистичку целину, примерену за тај део града, и што неће угрожавати људе и са једне и са друге стране Карађорђеве улице.

"Иза зграде старе железничке странице треба да се нађе улаз у метро станицу прве линије, а на том месту ће се укрштати и прва и друга линије метроа. Паралелно са изградњом те метро станице покушаћемо истовремено и да уредимо тај део простора, јер ће се у близини наћи и школа и вртић", наводи Стојчић.

"Експо 2027" у пуној мери ће променити лице Београда, тврди главни градски урбаниста.

"Када саберете све, те мере које ће ослободити центар града вишка саобраћаја. Неке садржаје ћемо изместити, попут железничке и аутобуске станице, али ћемо увести нове трамвајске и аутобуске линије. Ускоро почиње и изградња тунела од Економског факултета до булевара Деспота Стефана", рекао је Стојчић.

Реконструкција Панчевачког моста, растерећење Бранковог и Газеле

Панчевачки мост је већ дуги низ година планиран за реконструкцију, а уклањање старог савског моста почиње 1. новемра. До краја следеће године требали би да имамо нови трамвајски мост, нове бициклистичке и пешачке стазе, тврди главни градски урбаниста.

"Суштина је да је урађено пуно тога као припрему за 1. новембар када ће бити обустављен саобраћај преко старог савског моста. Очекујемо да притисак на Газелу и Бранков мост неће бити осетан, јер смо прилазе и излазе са тих мостова прилагодили да се лакше прелази и да људи знатно брже циркулишу. Због тога смо и направили кружне токове на Новом Београду, а укинули семафоре", објаснио је Стојчић.

Упитан како види Београд за десет година, главни градски урбаниста каже да је то из ове перспективе предуг период.

"Већ за пет година очекујем потпуно измењен град, обновљене фасаде, уређене пешачке зоне, а за 10 година очекујем и пуштање прве две линије метроа, да потпуно заокружемо оно што овај град треба да уведе у будућност", нагласио је Марко Стојчић.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи