Конгресмен По: Србија савезник Америке

На пријему поводом Дана државности, конгресмен из Тексаса Тед По поручио да Американци цене Србију, која је савезник САД и која је велики поборник демократије и слободе.

Амбасада Србије у Вашингтону организовала је свечани пријем поводом Дана државности - 15. фебруара и Дана оружаних снага, на коме је конгресмен из Тексаса Тед По поручио да Американци цене Србију, која је савезник САД и која је велики поборник демократије и слободе.

Пријему су присуствовале угледне званице из дипломатског кора, чланови Конгреса, представници медијског и културног живота америчке престонице и представници дијаспоре.

Пријем је организован у Конгресу САД, у сали из 19. века, што је први пут да је неко дипломатско представништво у Америци приредило пријем у представничком дому.

Госте су поздравили амбасадор Србије Владимир Петровић и војни аташе пуковник Никола Божић.

Свечаном пријему је присуствовало више од 250 званица, међу којима је био и конгресмен из Тексаса Тед По, председавајући српског Кокуса у Конгресу, као и демократски конгресмен Емануел Кливер из Мисурија.

Гости српских домаћина у Конгресу били су и високи функционер Стејт департмента Филип Рикер, заменица помоћника Секретаријата за одбрану Евелин Фаркаш, као и високи официри из Националне гарде Охаја.

Конгресмен По је поздравио госте, традиционалним тексашким дијалетком, рекавши да је поносан што се налази на пријему који је организовала амбасада Србије.

"Поносан сам што сам председавајући српског Кокуса. Некада давно, док сам био судија у Тексасу, шефица мог кабинета је била српкиња, господја Дудић, чији је отац спасавао америчке пилоте током Другог светског рата и помогао им да се врате у САД преко Велике Британије и Француске", испричао је републикански конгресмен из Тексаса.

Он је рекао и да Американци цене Србију, која је савезник САД и која је велики поборник демократије и слободе.

"Истражујемо и кршења људских права против српског народа, која су се догодила последњих година. Они који су то учинили морају да буду приведени правди као било који други прекршитељи закона", истакао је конгресмен По.

Гостима се обратила и заменица помоћника секретаријата за одбрану Евелин Фаркаш која је истакла значај сарадње оружаних снага САД и Србије, посебно поменувши недавну посету првог потпредседника Владе Србије и министра одбране Александра Вучића.

"То је била једна од најквалитетнијих посета у последње време", указала је америчка функционерка, додавши да пре десет година нико није могао да замисли овакав ниво сарадње између две земље и њихових оружаних снага.

Амбасадор Петровић је поздравио госте, истакавши да је Србија после 178 година од доношења Сретењског устава, данас бастион демократије, снаге и стабилности региона.

Он је посебно поменуо значај добрих односа са САД, оценивши да су они још јачи након избора нова владе и председника Србије прошле године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи