Читај ми!

Полемика о заједници српских општина

У парламенту, али и ван скупштинске сале дискутовало се о формирању заједнице српских општина уместо српских институција на Косову и Метохији. Председник одбора за КиМ Милован Дрецун најавио јачање српских институција док се не постигну нова решења.

Формирање заједнице српских општина уместо српских институција била је тема у парламенту. Представници владајућих странака истичу да то мора бити део преговарачког процеса и договора, док опозиција углавном одбацује ту идеју.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун, који је и посланик СНС-а, рекао је да нема укидања српских институција без свеобухватног договора о положају српске заједнице, истакавши да ће те институције Београд јачати до нових решења, која морају бити у складу са Платформом коју је Влада недавно усвојила.

"Ако се постигне тај договор, суштинска аутономија за КиМ, али унутар наших граница, онда би се формирала заједница српских општина, значи, аутономија у аутономији. Тада би било беспредметно функционисање ових институција", објашњава Дрецун.

Социјалисти истичу да Влада води јединствену политику према јужној српској покрајини и подсећају да је формирање заједнице српских општина предвиђено и скупштинском резолуцијом.

"Њихово евентуално укидање, без формирања нових, направило би правни вакуум и изазвало проблеме, изазвало би анархију", истиче Звонимир Стевић из СПС-а.

Посланици ЛДП-а сматрају да је битка за север покрајине одавно изгубљена и да није важно да ли ће то бити нека заједница општина или покрајина.

"Јасно је да се више не могу нормализовати односи Београда и Приштине, уколико кроз паралелне институције на КиМ Београд жели да задржи своје присуство", истиче шеф посланика ЛДП-а Чедомир Јовановић.

За ДСС би укидање институција значило признавање Косова слично неким ранијим примерима у историји.

"То је нешто што јако подсећа на мирну реинтеграцију сремско-барањске области у Хрватској, што је урађено 1997. године. Исто то се сад чини са Србима на КиМ", упозорава Санда Рашковић Ивић из ДСС-а.

Премијер Ивица Дачић јуче је рекао да је неприхватљиво да се на Косову прво расформирају српске институције, па да се чека на формирање нових. То, каже, мора да буде део преговарачког процеса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи