Читај ми!

Јединство о наставку дијалога са Приштином

На састанку државног врха постигнуто апсолутно јединство по питању наставка преговора Београда и Приштине, рекао саветник председника Николића Марко Ђурић. Циљ је успостављање заједнице општина која би омогућила Србима на Космету да уживају онакав степен права какав доликује грађанима Европе у 21. веку, навео Ђурић.

18.00 - Завршен састанак државног врха на ком се разговарало о новој рунди разговора Београда и Приштине и европским интеграцијама.

16.55 - Почео састанак државног врха. 

Саветник председника Републике Марко Ђурић рекао је да је на вечерашњем састанку државног врха у кабинету председника Србије Томислава Николића постигнуто апсолутно јединство по питању наставка преговора Београда и Приштине, у које Србија, како је рекао, улази "самопоуздано и са јасним циљем".

Састанку су, поред председника, присуствовали премијер Ивица Дачић, први потпредседник Владе Александар Вучић, министарка локалне самоуправе и регионалног развоја Верица Калановић, министар спољних послова Иван Мркић и директор Канцеларије Владе за Косово и Метохију Александар Вулин.

После завршетка састанка, Ђурић је рекао да је циљ успостављање заједнице општина која би омогућила Србима на Косову и Метохији да уживају онакав степен права какав доликује грађанима Европе у 21. веку.

Саветник председника поновио је да по свим важним питањима за која се предвиђа да ће бити отворена постоји пуно државно јединство, а Београд очекује и од друге стране да покаже минимум предности да се постигне компромис.

"Да бисмо дошли до компромисног решења потребно је да једна страна не живи у вечитом уверењу да може да постигне апсолутно све и да јој се толирише да остане на почетним позицијама", навео је Ђурић и додао да "Србија нуди испружену руку и постизање компромиса за оне који желе да чују".

Ђурић је рекао и да власти Србије не очекују да им ЕУ испостави захтев за укидање "паралелних институција" на северу КиМ, а да од Брисела очекује да остане непристрасан.

"Ми не можемо да очекујемо такав захтев од представника ЕУ, већ само да буду непристрасан медијатор у преговорима. Можемо, међутим, да очекујемо инсистирање приштинске стране за различите уступке, који нису утемељени на спремности да се постигне компромис. Оног момента када покажу да су спремни за разговор о компромису, то ће бити тренутак када можемо да очекујемо видљив помак", указао је Ђурић.

Нагласио је да је следећа рунда дијалога у Бриселу важна, али не и круцијална јер је "круцијалних састанака било на претеке, а сада је потребан суштински напредак".

Ђурић је истакао да свима у међународној заједници треба да буде јасно да, за разлику од ранијих преговора који су вођени и у претходној деценији, као и пре једностраног проглашења независности Косова, Србија данас има дефинисан циљ који оставља простор за компромис и дозвољава обема странама да сачувају част и очување елементарних националних интереса.

"Нама је важно да друга страна увиди да је будућност за све које живе на Косову лежи у постизању компромиса. Не може једна страна да добије све, а друга све да изгуби. Имамо озбиљне преговарачке адуте, јер, у противном, разговора не би ни било, а Приштина би у недоглед наставила да инсистира да су независна држава", казао је Ђурић.

Упитан о европским интеграцијама, Ђурић је рекао да Србија очекује да добије датум за почетак преговора с обзиром на то да је испунила велики број услова и спровела темељне институционалне реформе, а у процесу дијалога остварила велики напредак.

Посета Берлину значајна

Говорећи о предстојећој посети првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића Берлину, Ђурић је рекао да је то изузетно значајна посета, како би се са немачким званичницима дошло до заједничког језика по питању наставка евроинтеграција.

"Имамо веома јаке аргументе за став да наша земља треба да добије датум за почетак преговора и спремни смо да нашу земљу променимо у интересу грађана, не само због остваривања формалних бирократских циљева. Та наша амбиција и жеља је наше унутрашње политичко питање, али у једном тернутку морате да добијете охрабрање и потврду за оно што радите", навео је Ђурић.

Коментаришући Николићев састанак са председницом привремених институција на Косову и Метохији Атифетом Јахјагом, саветник председника рекао је да су крути ставови којих се Јахјага држала приликом разговора са Николићем негативно одјекнули у делу међународне заједнице.

"Председник Николић је пренео основне елементе из платформе који пружају могућност за постизање компромиса, док се, са друге стране, инсистирало на већ познатим ставовима који су нефлексибилни, и мој је утисак да су негативно одјекнули у делу међународне заједнице, којој је у интересу постизање прихватљивог компромисног решења", рекао је Ђурић.

Сусрет државног врха претходи новој рунди разговора премијера Србије Ивице Дачића и косовског премијера Хашима Тачија у Бриселу 19. и 20. фебруара, али и путу Вучића 20. фебруара у Немачку, земљу чији би став могао да буде пресудан за одређивање датума за почетак преговора о чланству Србије у ЕУ.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи