Читај ми!

Станковић у посети Прешеву и Бујановцу

После састанка с председником општине Прешево, председник Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић, рекао да је било речи о проблему коришћења ћирилице у албанским срединама. Председник СО Прешево Рагми Мустафа каже да је Координационом телу упућен захтев да се споменик припадницима ОВПМБ врати где је био, пре уклањања.

Председник Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић изјавио је данас у Прешеву да је са председником те оптштине Рагмијем Мустафом разговарао о проблему који је настао због коришћења ћирилице у матичним књигама и на бирачким списковима на изборним местима у средини где живе Албанци.

Станковић је, после састанка, новинарима рекао да је питање коришћења језика албанске националне заједнице у матичним књигама и приликом израде бирачких спискова регулисано законима Србије, и да је раније долшо до техниког превида, па то право није коришћено.

Он је додао да је било речи и о завршетку ванболничког породилита у Прешеву у другим питањима важним за живот људи у тој општини.

Станковић је најавио и активности Координационог тела на завршетку породилита, као и у области економских подстицаја за предузећа у оптинама Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Он је рекао да ће у те три општине једном месечно бити одржавани састанци на којима ће се анализирати да ли је урађено оно то је договорено и разговарати о новим плановима.

Према реичима Станковића, циљ обиласка пограниног села Миратовац, према Македонији, је да се интензивирају активности на отварању малограничног прелаза.

Он је нагласио да је Србија завршила свој део посла на изградњи потребне инфраструктуре и да се очекује да то учини и македонска страна.

Мустафа: Упућен захтев за враћање споменика 

Мустафа је рекао да је бивше Министарство за државну управу и локалну самоуправу направило низ пропуста код бирачких спискова, па се тако дешавало да на једном бирачком месту нема ниједног гласа на списку, а било је и оних на којима је било и њих више од 3.000, иако то није по закону.

Мустафа је навео да су разговарали и о политиким темама, а на питање да ли су албански политики лидери започели разговоре о локацији за постављање споменика погинулим припадницима ОВПМБ, Мустафа је рекао да је Координационом телу упућен захтев да се споменик врати где је био, пре уклањања.

Мустафа је најавио да е се сва питања решавати кроз дијалог са Владом Србије, уз посредство ОЕБС и да очекује да е ти разговори почети убрзо.

Станковић ће сутра посетити Бујановац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи