Читај ми!

Скупштина о конвенцијама

Народни посланици завршили расправу о потврђивању неколико међународних конвенција из области железничког саобраћаја и из области рада. Потврђивањем Конвенције унапредиће се и олакшати међународни железнички превоз у сваком погледу, рекао ресорни министар Милутин Мркоњић.

19.40 - Завршена начелна расправа о потврђивању две конвенције Међународне организације рада.  

13.48 - У Железницама неће бити отпуштања, рекао ресорни министар Милутин Мркоњић, наводећи да је у претходних десет година значајно смањен број запослених. 

11.15 - Скупштина почела рад распаравом о потврђивању измена и допуна Конвенције о међународним железничким превозима.

Посланици републичког парламента завршили расправу о потврђивању неколико међународних конвенција из области железничког саобраћаја и из области рада.

Реч је о потврђивању измена и допуна Конвенције о међународним железничким превозима, као и Конвенција Међународне организације рада број 181 о приватним агенцијама за запошљавање и број 150 о администрацији рада.

Измене Конвецније посланицима је представио министар саобраћаја Милутин Мркоњић, који је навео да ће се применом тог документа унапредити, побољшати и олакшати међународни железнички превоз у сваком погледу, између осталог, и успотстављањем јединственог правног система у релевантним областима.

Мркоњић је рекао да ће Влада настојати да на Железници створи услове као што постоје у Европи, да у такве пројекте треба улагати у континуитету и да у том сектору неће бити отпуштања радника, а реформа ће бити завршена за два месеца.  

"У такве пројекте је тешко улагати од мандата до мандата и неопходно је наставити тамо где је неко стао. А отпуштања неће бити, јер је од 2003. године до данас Железница значајно смањила број запослених", истакао је Мркоњић.

Просечна брзина српских возова је 42 километра на сат, на само 3,2 одсто њих дозвољена брзина прелази 100 километара на сат, а на неким пругама брзина возова је због застарелих техничких параметара ограничена на 20 километара на сат, констатовано је у скупштинској расправи током које су посланици указали на неопходност улагања у железничку инфраструктуру.

"Сви заједно, и парламент и влада, коначно треба да донесу значајније одлуке како би се ови проблем решили и како би донекле спремно дочекали тренутак када Србија постане део ЕУ, како не би била кочница, већ део развоја. Улагање у железничку инфраструктуру је неопходност у овом тренутку", навео је посланик УРС-а Бранислав Митровић.

Просечна старост возила, нагласио је он, прелази 30 година, а стопа њихове расположивости је између 20 и 60 одсто, што, на пример, значи да 480 локомотива није на располагању сваки дан.

Посланички клуб СПО-ДХСС је указао да се не може причати о стању у српској железници, а да се не упита ко је одговоран за такво стање.

За ЛДП је, поред стања пруга у Србији, проблематично и питање дугова предузећа Железнице Србије.

ЛСВ сматра да је за економију једне државе важно да изгради модеран железнички сyстем, будући да је у многим земљама железница генератор развоја, а да је железница у Србији неразвијена.

Следећа тачка дневног реда је предлог за престанак функције председнице Врховног касационог суда Нате Месаровић, а посланици ће о тој теми, како је Танјугу рекао председник скупштинског Одбора за правосуђе Петар Петровић, расправљати сутра.

Скупштина Србије ће о престанку функције Месаровићеве расправљати на предлог Високог савета судства, који је то предложио након што је Уставни суд утврдио да одредба закона по којој је избрана на ту функцију није у складу са Уставом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи