Читај ми!

Уверен сам у нормализацију стања на северу

Стање на северу Косова ће се нормализовати, каже косовски премијер Хашим Тачи, оценивши да је проблем споменика ОВПМБ у Прешеву била "клопка Србије постављена тамошњим Албанцима". На следећем сусрету са Ивицом Дачићем разговараћу о уклањању "паралелних безбедносних структура Србије на северу Косова", истакао Тачи.

Косовски премијер Хашим Тачи је рекао је да је уверен да ће се стање на северу Косова нормализовати и оценио је да је проблем споменика ОВПМБ у Прешеву била "клопка Србије постављена тамошњим Албанцима", те да цену негативних последица сада плаћа Косово и због незнања појединих прешевских политичара.

У интервјуу бечком дневнику Пресе Тачи је најавио да ће, током следећег сусрета са српским премијером Ивицом Дачићем, који је заказан за 22.фебруар, разговарати о уклањању "паралелних безбедносних структура Србије на северу Косова".

"Оптимиста сам да ћемо успети да нормализујемо ситуацију на северу", нагласио је Тачи.

Тачи је рекао да су на састанку постигнути напредак и поједини резултати, наводећи као пример да се царине и порези на оба прелаза на северу убудуће наплаћују по косовском закону и да најпре иду у буџет Косова, одакле се пребацују у један економски фонд за развој.

"Тај фонд треба да финансира инфраструктурне пројекте на северу. Фирме на северу треба убудуће да буду под надлежности наших финансијских власти", објаснио је он.

Тачи је додао да је постигнут договор и о одржавању локалних избора на северу по законима Косова, а гласање ће, како је рекао, организовати ОЕБС.

"Сто година српске окупације"

На питање зашто су односи са Србијом још увек тако тешки и подложни тензијама он је казао да се иза Београда и Приштине налази период од 100 година "српске окупације".

"Ми нисмо само политички и културално тлачени, већ и економски. Веома је тешко превазићи последице те прошлости. Вековна мржња се не може тако брзо уклонити. Можда се нећемо никада стварно волети, али сам уверен а ћемо добро живети једни поред других, у добром и тесном суседству", сматра Тачи.

На констатацију да је пре пар недеља оскрнављено више српских гробаља Тачи је нагласио да је косовска влада то оштро осудила.

"Нећемо дозволити кршења права мањина и да једној етничкој групи фали длака с главе. Нећу допустити да се такви догађаји, као што су били 2004. године, понове. Скрнављење гробаља сигурно није наша традиција. То је дело неодговорних појединаца које је нанело огромну штету држави Косово", поручио је Тачи.

Међутим Тачи је ова недела објаснио "ескалацијом у Прешеву, која је била потпуно непотребна".

Тачи је оценио да се радило о "клопци која је постављена тамошњим Албанцима од стране Београда, и која је имала негативне последице на Косову".

"Цену за то сада плаћа Косово, а то је очигледно био и циљ Србије, подржана политичким незнањем појединих политичара у Прешеву", подвукао је Тачи.

Када је реч о чланству у УН он је рекао да је Косово "земља и држава као све друге у региону, која је призната од око 100 држава, међу којима и најмоћнијих света".

"Косово ће бити поштована и поносна чланица УН, НАТО, ЕУ и Савета Европе", поручио је Тачи додајући да постоје проблеми у Савету безбедности УН, пре свега због Русије.

Тачи је рекао да су почели преговори о нормализацији односа са Србијом, и тиме се смањује и разлог за Русију да блокира Косово у УН."Независност Косова је успешна прича, јер је она стабилизовала регион", поручио је Тачи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи