Читај ми!

Шпинделегер честитао Николићу

Честитам Николићу и Јахјаги на храбрости, рекао шеф аустријске дипломатије Михаел Шпинделегер и оценио њихов сусрет као знак истинског европског духа.

Сусрет председника Србије Томислава Николића и косовске председнице Атифете Јахјаге је знак истинског европског духа, који значи решавање конфликата путем упорног дијалога, изјавио је у интервјуу за лист Данас Михаел Шпинделегер, вицеканцелар и шеф дипломатије Аустрије.

"Састанак Николића и Јахјаге представља веома важан корак напред. Честитам и председнику Србије и председници Косова на вољи и храбрости, рекао је Шпинделегер.

На питање шта би требало да буде постигнуто у наредној рунди дијалога премијера Ивице Дачића и Хашима Тачија заказаној за следећу недељу, Шпинделегер каже да се, колико он зна, "кључно питање које ће бити на дневном реду односи на ситуацију на северу Косова" и "важно је остварити опипљиве резултате у том домену".

Он је, такође, рекао да "дубоко верује" да ће Србија у априлу добити позитиван извештај Европске комисије, што представља предуслов за почетак преговора о придруживању ЕУ.

"Дубоко верујем у то. Ипак, није до мене већ до Србије, која мора да настави постојеће напоре у реформском процесу и дијалогу с Приштином, како би добила позитиван извештај. Наредна два месеца биће одлучујућа и знам да су српске власти потпуно посвећене томе да искористе наведени период да би оствариле свој европски циљ", рекао је аустријски вицеканцелар.

Према његовом мишљењу, актуелна економска криза и догађаји у појединим државама чланицама ЕУ, укључујући предстојеће изборе у Немачкој, "можда неће олакшати испуњење таквог задатка, али постоји јасна и више пута поновљена посвећеност Уније да прими све државе Западног Балкана чим оне буду спремне".

"Спровођењем даљих реформи и наставком дијалога с Приштином, Влада Србије може да креира чињенице које свака држава чланица ЕУ, без обзира на предстојеће изборе у Немачкој, тешко да ће бити у стању да игнорише. У сваком случају, уверавам вас да ћу учинити све да се постарам да српске реформе и напори у вези с дијалогом с Приштином буду награђени", истакао је Шпинделегер.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи