Читај ми!

Србија економски мост за Турску

Председник Томислав Николић рекао да Србија може да буде економски мост Турске ка Руској Федерацији и западној Европи, што потенцијале привредне сарадње двеју земаља чини готово неограниченим. Николић у интервјуу турској државној телевизији, констатовао да се некадашња турска империја војно на запад ширила преко Србије, а да данас може економски да оствари исти циљ.

Србија може да буде економски мост Турске ка Руској Федерацији и западној Европи, што потенцијале привредне сарадње двеју земаља чини готово неограниченим, поручио је председник Србије Томислав Николић на завршетку своје прве званичне посете Турској.

Николић је, у интервјуу турској државној телевизији, констатовао да се некадашња турска империја војно на запад ширила преко Србије, а да данас може економски да оствари исти циљ.

"Ми можемо да будемо изванредан мост између ЕУ и других држава, изванредан мост између Руске Федерације и других држава, наш споразум са Русијом је основа да многи људи у Турској створе додатни капитал, да се многи грађани Србије запосле, да буџет Турске буде тако пун да може да решава социјалне проблеме грађана Турске", рекао је Николић.

Како је подсетио, скоро 80 одсто робе Србија у Русију може да извози без царина, само треба да ту робу и произведе, а за то јој је потребна сарадња са другим државама.

"Краткорочна сарадња била би улагање у капиталне инвестиције у Србији, а дугорочна би подразумевала изградњу индустријских објеката, фабрика, чије би тржиште било тржиште Руске Федерације и то би нас повезало најбоље", објаснио је Николић.

Констатујући да постоји и велики простор за унапређење политичке сарадње Србије и Турске, Николић је истакао да Србија своју улогу фактора мира и стабилности на Балкану може да постигне само уз велику сарадњу са Турском, чије се утицај све више осећа у региону.

"Можда је Србија основни разлог зашто се Отоманска империја није проширила даље на запад и председнк Абдулах Гул и ја смо констатовали да је наша историја проткана историјом ратова и да је време да почне историја сарадње", рекао је Николић.

Једини политички проблем у односима двеју држава је, према његовим речима, чињеница да је Турска признала независност Косова, али да Србија данас, уважавајући да свако има право да своју државу и народ води како мисли да је најбоље, сарађује и са земљама чије се виђење косовског проблема разликује од њеног.

Ускоро ће размена Србије и Турске достићи милијарду евра и то ће, како је констатовао Николић, бити остварено без чланства у ЕУ, што сведочи да је економије држава које се налазе у процесу евроинтеграција могуће развијати и мимо оквира ЕУ.

"Србија је била искрени партнер многим сиромашним државама у Покрету несврстаних. У међувремену те земље доживеле су вртоглав успон и развој и данас оне искрено помажу Србији да се подигне, али ми никад нећемо одустати од ЕУ и испунићемо све услове који су прихватљиви за једну суверену земљу", рекао је Николић.

Осврћући се на проблеме са којима се Србија и Турска суочавају на путу ка ЕУ, Николић је рекао да за разлику од Турске која напросто предуго чека да јој ЕУ да зелено светло, Србија стрепи да ће јој неко у ЕУ зелено светло дати уз услов да призна независно Косово.

"Тада бисмо престали да разговарамо са ЕУ о чланству", рекао је Николић, истакавши да је Србија, када је реч о уређености и организацији државе, на неки начин већ део ЕУ.

"Усвојили смо много закона и правила који су од Србије створили праведну и правичну земљу једнаких права и обавеза, сигурну и стабилну државу у коју долазе страни инвеститори. Тако гледано ми смо већ у ЕУ. Хоћемо ли и формално да будемо члан, то више не зависи од Србије", објаснио је Николић.

Испостављање услова Србији да призна независност Косова би, према Николићевим речима, било знак да ЕУ не жели Србију у својим редовима, и зато Србија од доласка нове власти убрзано ради и на обнављању својих старих пријатељстава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи