Читај ми!

Србији датум преговора што пре

Усвојене финалне верзије резолуција о Србији и Косову у Одбору за спољну политику Европског парламента. У предлогу резолуције Европски савет се позива да Србији што пре одреди датум почетка преговора о придруживању ЕУ, под условом да се дијалог са Приштином настави.

Великом већином гласова Спољнополитички комитет Европског парламента усвојио финалне верзије резолуција о Србији и Косову.

Предлог резолуције о Србији који је у децембру прошле године представио известилац Јелко Кацин усвојен је са 59 гласова "за", 2 против и два уздржана, након што је Комитет усвојио највећи број од скоро две стотине предложених амандмана.

У предлогу резолуције се Србији даје снажна подршка у процесу европских интеграција, а Европски савет се позива да Србији што пре одреди датум почетка преговора о придруживању Европској унији, под условом да се реформе и дијалог са Приштином наставе.

У усвојеном документу се, осим тога, позива на хитно решавање проблема лажних азиланата, као и на укидање члана Кривичног закона који се односи на злоупотребу службеног положаја.

У предлогу резолуције о Косову, који је, такође, усвојен великом већином, подржава се став Европске комисије да потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању не би прејудицирало статус Косова.

Истовремено, у предлогу се наглашава да подела Косова не долази у обзир, а пет чланица ЕУ које нису признале независност Косова позивају се да то учине.

Парламент ће на пленарном заседању у марту усвојити ове резолуције. Резолуције Европског парламента, мада имају извесну политичку тежину, нису обавезујуће ни за Европски савет ни за Комисију.

Признање Београду

Коментаришући усвајање предлога резолуције, известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин рекао је да је ово признање Београду за до сада постигнути напредак и охрабрење да настави дијалог са Приштином.

"Данас смо одали признање Србији за до сада постигнут напредак и послали поруку охрабрења Београду да настави дијалог са Приштином, направи нове искораке ка нормализацији односа са Косовом и у борби против системске корупције и организованог криминала", рекао је Кацин.

Кацин је рекао да системска корупција представља велики проблем, нарочито када је реч о јавним предузећима. Он је додао да је оно што се чини на том плану у координацији потпредседника Владе Александра Вучића на правилном курсу.

"Оно што српске власти чине у борби против организованог криминала и корупције, као и у дијалогу са Косовом, Србију враћа на мапу као мотор процеса придруживања ЕУ на Западном Балкану", рекао је Кацин.

Према његовим речима, до сада је Србија увек представљала проблем, кочницу, а сада постаје решење.

"Због тога заслужује добијање датума за почетак преговора. То ће бити веома корисно не само за Србију, него и за Западни Балкан", нагласио је Кацин.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи