Читај ми!

Дачић са директором ФБИ

Премијер Ивица Дачић разговарао је у Вашингтону са директором америчког Еф-Би-Аја Робертом Милером. Договорена је помоћ у обуци наших кадрова у области тероризма и високотехнолошког криминала, рекао је Дачић.

Премијер Србије Ивица Дачић састао се у среду у Вашингтону са директором Федералног истражног бироа (ФБИ) Робертом Милером и рекао да су се њих двојица том приликом договорили да та институција помогне у обуци српских кадрова, али и о размени података, преноси Танјуг.

Дачић је у Вашингтону претходно разговарао са америчким конгресменима Робертом Адерхолтом, Елиотом Ејнџелом, Даном Рорабекером и Тедом Поом.

Амерички конгресмени рекли су премијеру Србије Ивици Дачићу да САД пружа пуну подршку европском путу Србије и позитивно оцењује реформе и настојања Владе Србије да дијалогом и мирним путем дође до праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, пише у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу са медијима.

Дачић је на састанку у седишту Федералног истражног бироа позвао директора Роберта Милера да посети Србију, што би, како је рекао премијер, била прва посета директора Еф-Би-Аја Србији у историји.

"И моје две посете су биле прве посете српских државних органа Еф-Би-Ају и мислим да је то показатељ да имамо веома добру сарадњу која ће, сигуран сам, дати допринос и политичким односима наше две државе", поручио је Дачић.

Он је рекао да је задовољан састанком са Милером и истакао да су током састанка поновили оно што је Милер говорио пре четири године, "а то је да постоји веома велики заједнички интерес за развој наше сарадње која јесте и оперативна и у погледу одлуке наших кадрова".

Милер је захвалио српској полицији и безбедносним службама на свој помоћи коју је Србија давала свих ових година када је реч о борби против тероризма, рекао је српски премијер.

"Истакао је да информације које смо ми дали о исламском екстремизму приликом напада на амбасаду САД у Сарајеву биле најквалитетније информације које су добили", рекао је Дачић.

Према његовим речима, договорили су се да ФБИ помогне у обуци српских кадрова и додао да је до сада већ неколико наших дипломаца завршило Академију Еф-Би-Аја.

"ФБИ ће највероватније у наредним месецима, сходно одобрењу из буџета, имати једно лице у Београду које ће управо бити задужено да сарађује са нашим органима када је реч о борби против високотехнолошког криминала", нагласио је премијер.

Дачић је рекао да се са Милером договорио о наставку брзе и оперативне размене података као и до сада.

"Милер је убеђен да је Београд регионални лидер у овој области. Не постоје терористичке групе или организоване криминалне групе које ми имамо намеру да штитимо. Напротив, имамо намеру да их све похапсимо са нашим партнерима и у том смислу је наша сарадња кључна са другим америчким агенцијама које се баве владавином закона", поручио је Дачић.

Премијер Србије Ивица Дачић је у Вашингтону присуствовао молитвеном доручку који организује председник САД Барак Обама. Сваког првог четвртка у фебруару, према традицији дугој 61 годину, у Вашингтону се, у заједничкој молитви окупљају амерички председник, чланови Конгреса, политичари, војни лидери и гости из стотинак земља.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи