Читај ми!

Посланици о амандманима

Парламент завршио расправу о предложеним законским изменама о платама у државним органима и јавним службама, о заштити ваздуха, о трговини и о жиговима.

18.11 - Поласници Скупштине Србије завршили претрес свих законских предлога који су на дневном реду.

11.50 - Почела расправа о амандманима на допуну Закона о платама државним органима и јавним службама.

11.18 - Седница парламента почела постављањем посланичких питања

Посланици Скупштине Србије завршили су претрес свих законских предлога који су на дневном реду, међу којима и Предлог закона о подстицајима пољопривреди, а о њима ће се изјаснити сутра.

Министар пољопривреде Горан Кнежевић рекао је у начелној расправи да ће након усвајања закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју улога владе у креирању пољопривредне политике бити умањена, чиме ће бити смањена и могућност да поједицни и групе врше притисак на Владу.

Указујући да је афера око набавке ђубрива отворила питање у чијем интересу и због којих мотива је та уредба била донета, Кнежевић је рекао да ће тај закон дати системски оквир за пољопривредну политику како би улога владе у томе била мања.

Предложеним решењима, како је објаснио, подстицаји су предвиђени једнако и за оне који су власници и за оне који су закупци, свако ко жели да се бави пољопривредном може на законом прописани начин да добије подстицаје без обзира на првни и власнички статус.

Предложеним законом, како је указао, гарантовани су минимални износи подстицаја за сваку годину, а влада ће сваке године после усвајања буџета доносити максималне износе.

"Тако влада не може да умањи најмање подстицаје, али може да их увећа. Овим законом аграрна политика и политика руралног развоја постаје јединствена за читаву територију, али омогућује покрајини и локалним самоуправама да утврђују сопствене мере подршке, кроз плаћање пемијера осигурања, регресе за репородуктивни материјал, кредитну политику", објаснио је министар.

Осим нових законских решења о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју, парламентарци ће се изјаснити и предложеном закону о државној припадности и упису пловила, о изменама закона о заштити ваздуха, о жиговима, о трговини и о платама у државним органима ијавним службама.

Посланици су у току дана размотрили и измене Закона о трговини, а највише полемике изазвао је амандман посланика Народне сељачке странке Маријана Ристичевића, који је део клуба СНС.

Ристичевић је уложио амандман на одредбу тог закона која уређује да се као земља производње односно увоза може навести ЕУ ако се роба производи односно увози из земље која је чланица ЕУ, а којим је тражио да се то неће примењивати у случају распада ЕУ, већ ће се наводити земља у којој се роба производи.

Након критика либерала и деморката због подношења таквог амандмана, Ристичевић је најавио да ће амандман повући.

Посланици су јуче завршили расправу о амандманима на Предлог закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју и на Предлог закона о државној припадности и упису пловила. 

Посланици ДС-а и ДСС-а предложили су да потпуно буде укинуто ограничење, које би по предложеном закону било 3.000 литара млека које произвођач мора да преда по кварталу да би добио премију, СВМ је за смањење тог лимита на 2.000 литара, док посланик СНС-а Маријан Ристичевић сматра да треба да износи 1.200 литара.

Усвајање предложеног решења, како су истакли током претреса амандмана на Предлог закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју, довешће до смањења сточног фонда и дестимулације производње млека.

Министар пољопривреде Горан Кнежевић објаснио је да је основни циљ подстицаја, пре свега, повећање квантитета и квалитета производње млека.  

Он је, поред осталог, рекао и да они који имају две краве могу да искористе други вид подршке, међу којима су кредити државе и локалних самоуправа и да тако купе трећу и четврту краву, да се баве пољопривредом и повећају квалитет и квантитет својих производа.

"И даље остајем при томе да ми треба да поспешујемо тржишну утакмицу, да треба да поспешујемо квантитет и квалитет, а ови људи који то не могу да остваре треба да буду предмет неког другог закона", рекао је министар.  

Размотрено је и око 20 амандмана који су поднети на предложени закон о државној припадности и упису пловила. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи