Читај ми!

Скупштина о жиговима

Посланици републичког парламента расправљали су данас о изменама и допунама Закона о жиговима. Предлагачи кажу да ће измене омогућити прецизније тумачење закона и његову ефикаснију примену.

16.11 -  Скупштина је завршила начелну расправу о изменама Закона о жиговима и расправу о потврђивану више споразума.

11.45 - Министар просвете и науке Жарко Обрадовић образлаже предложене измене Закона о жиговима. 

11.12 - Седница Скупштине почела посланичким питањима. 

Скупштина је данас завршила начелну расправу о изменама Закона о жиговима које би, према речима предлагача, требало да омогуће прецизније тумачење закона и његову ефикаснију примену.

Закон о жиговима посланицима је образложио министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић. Изменама тог прописа прецизира се да се жигом не може заштитити знак који се не може графички представити и који није подобан за заштиту жигом.

Посланици су након расправе о Закону о жиговима расправљали и о потврђивању неколико споразума међу којима и Споразум са Набијом у одбрани.

Те споразуме посланицима је образложио министар правде и државне управе Никола Селаковић.

Завршена је и расправа о потврђивању Конзуларне конвенције Србије и Црне Горе, као и Споразума Србије и региона Макао у Кини о укидању виза.

У парламент је око 14 часова дошао први потпредседник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић, али није улазио у скупштинску салу. У згради Скупштине задржао се до краја данашње расправе. 

Пре почетка расправе о изменама закона о жиговима, посланици су искористили почетак седнице да поставе питања представницима власти. Опозициони ДС и ЛДП критиковали су стање у просвети.

Посланик ДС-а Јелена Триван рекла је да се демократе супростављају идеји да се прекине акција бесплатних уџбеника за ђаке петог разреда, захтевајући од Владе да, уместо беспотребне потрошње и задуживања нађе средства за бесплатне уџбенике.

Критикујући најаву факултета да ће повећати школарине за 10 до 13 одсто, посланик ЛДП-а Миљенко Дерета рекао је да Влада ради против својих принципа које заговара и против стратегије образовања и упозорио да се може догодити да студенти протестују због тога на улицама.

Указујући на проблеме предузећа "Грађевинар" у Нишу, чији радници од 2008. године не примају плате, посланик из редова напредњака Момир Стојановић истакао је да би било много боље да се прода имовина тог предузећа и тако исплате повериоци и радници, а не да се дозволи да предузеће оде у стечај.

Посланик СПО-а Мирко Чикириз покренуо је питање изградње банке матичних ћелија у Крагујевцу која, како тврди, стоји већ две године. Чикириз је питао надлежне зашто није започета изградња банке иако је Град Крагујевац дао грађевинску дозволу и инфраструктурне прикључке.

Питање у вези са здрављем покренула је и посланик УРС-а Јелена Травар Миљевић, која је указала на значај превенције у борби против рака грлића материце и упитала ресорно министарство када ће опрема за скрининг бити набављена и за сеоске средине.

Посланицка ДСС-а Милицу Војић Марковић интересовало је да ли се држава коначно определила и дефинитивно преломила да Србија неће дозволити увоз генетски модификоване хране.

Посланик Покрета ветерана Саша Дујовић покренуо је питање исплате заосталих примања ратним ветеранима након одлуке суда у Стразбуру да Влада мора да им исплати та средства и да одреди орган који ће утврдити број ветерана и начин исплате. 

Посаланици Скупштине Србије у понедељак, 28. јануара, размотриће амандмане на Предлог закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи