Читај ми!

Устав-љање Војводине

Војводина треба да има аутономију, сагласни су гости емисије "Око 11", функционери СНС-а, ДС-а и ЛСВ-а, али аутономију различито тумаче. Економске околности условиле смањен број секретаријата у Влади Војводине.

Функционери СНС-а, ДС-а и ЛСВ-а сагласили су се, гостујући у Емисији "Око 11" да Војводина треба да има аутономију, али аутономију различито тумаче.  

Овде можете погледати/преузети емисију "Око11"

Лига социјалдемократа Војводине одлучила је да ипак учествује у Влади Војводине, јер се "сви који се залажу за аутономију морају држати заједно", каже потпредседница ЛСВ-а Александра Јерков и подсећа да је њена странка са Савезом војвођанских Мађара и Демократском странком 12 година у коалицији, а у неким општинама са ДС-ом и дуже.

ЛСВ у Влади Војводине има два секретаријата, што је мање него раније, али Јерков објашњава да услов ЛСВ-а "нису била места, него посао који ће Влада Војводине радити".

"Мора се усвојити закон о финансирању надлежности Војводине у наредне четири године, то је наш захтев од ДС-а", објашњава Александра Jерков.

Економска ситуација условила је мањи број ресора, каже шеф посланичке групе Демократске странке у Скупштини Војводине Борислав Новаковић.

"Императив тренутка био је да се обједине ресори и све што се може објединити". Персонална решења су мање битна, али ипак једно посебно издваја - место секретара за за пољопривреду.

"Горан Јешић је науспешнији градоначелник у Србији по критеријуму привлачења страних инвестиција и то је критеријум власти, зато је Јешић из Инђије дошао у Владу Војводине и преузео најважнији ресор, а верујем да је то персонално решење добар потез", објашњава Новаковић.

С друге стране, шеф посланичке групе Српске напредне странке Игор Мировић не верује да ће нова Влада Војводине, иако су неки секретари промењени, радити боље.

"Нова Влада не може ништа да промени, без обзира на нова имена, окосница Владе је иста и програм и политика су исти, а то значи пораст броја незапослених, бежање Војводине из зоне најразвјенијих делова Србије", каже Мировић и подсећа да данас само једна општина из Војводине међу десет са најбољим платама у Србији.

Каже да ће критиковати рад Владе и да ће настојати да изазову ванредне изборе, подстакнути и одлуком Уставног суда.

И док потпредседница ЛСВ-а сумња да ће нова републичка влада поштовати интересе Покрајине и најављује да ће је критиковати кад год не буде поштовала интересе Војводине, шеф посланичке групе ДС-а сматра да треба успоставити "складан однос између различитих нивоа власти, без обзира на то ко је чини".

"Није ми проблем да пружим руку власти, да бисмо решавали проблеме Војводине, не желимо конфронтацију, поготово не идеолошку и политичку", каже Новаковић.

И Мировић сматра да је сарадња могућа "у оквиру устава и закона", а да су посебно питање расходи у Војводини, где је неопходна транспарентност.

Аутономија - уставна категорија

"Наша држава је Србија, али у нашем срцу је Покрајина Војводина и важно је да се крећемо у границама Устава", каже функционер СНС-а.

Одлуку Уставног суда странке различито тумаче.

"Ако Уставном суду сметају све оне ствари које су сметале некада у Скупштини Томиславу Николићу, онда је Уставни суд донео одлуку исти онај дан кад је објављено да ће владу формирати исте оне странке које су пре 20 година укинуле аутономију Војводине", каже Јерков, оцењујући да време доношења те одлуке није случајно.

Она сматра да оспорене одредбе Закона о преносу надлежности нису антиуставне, а као пример наводи да су то одредбе које дефинишу помоћ трудницама, породицама, самохраним родитељима, стамбено питање младих научника.

"Ако Војводина не може то да ради, да тако помаже грађанима, онда је Устав - антивојвођански", каже Јерков.

Устав није антивојвођански, можда је антилигашки и у неким деловима антидемократски или може бити антинапредњачки, каже Мировић и подсећа да су у доношењу Устава учествовале су све странке и да је изгласан великом већином.

Функционерка ЛСВ-а одговара да је Устав "донет преко ноћи, под притиском СРС-а", за разлику од Статута Војводине за који је била организована јавна расправа.

И функционер ДС-а подсећа да је Уставни суд оспорио "само 20-ак позиција у Закону о преносу надлежности", док Статут, каже, није оспорен. Новаковић такође пита зашто су оспорене неке одредбе о социјалним давањима.

Потпредседница ЛСВ-а сматра да је недопустиво што је Уставни суд оспорио постојање канцеларије Војводине у Бриселу, кад канцеларије имају и неки градови, као што су Крагујевац и Ниш и каже да то "није равноправност пред законом".

О томе да канцеларија у Бриселу треба да постоји сви су сагласни.

"Мислим да је канцеларија добра ствар", каже Мировић. "Ми имамо одељење а не канцеларију за европске послове, тако да то није у колизији", каже Новаковић.

Према његовим речима, војвођанска аутономија после одлуке Уставног суда функционисаће "као до пре два дана".

"Имамо друге законске одреднице, тако да се суштнски ништа неће мењати", каже Новаковић.

И док напредњаци као излаз из новонастале ситуације виде нове изборе, функционер демократа поручује да су избори били пре два месеца и да нови неће променити ништа.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 04. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару