Читај ми!

Пожари, земљотреси, поплаве – како осигурати стан или кућу и колико то кошта

Тек после јачег невремена и кише више се говори о осигурању станова и кућа. Тренутно око 200.000 власника станова и кућа у Београду уз комуналије плаћа и осигурање, које покрива штету насталу на инсталацијама због поплава, пожара и слично.

Прокишњава кров више од 20 година, а власница стана каже да је због муке, влаге, писања на многе адресе и чекања, тешко оболела. Можда би лакше било да је осигурала стан што је могла, тачно пре толико година, уз рачун за комуналије. Али...

"Нисам ни знала за то, искрено да вам кажем", наводи Миленка Мареновић.

Цури кад греје сунце јер испарава вода из старог крова и нема куд. У Матице српске 42 пре три и по године стављен је нови кров. Скуп, још је у гаранцији и још га отплаћују станари, али мокри су плафони и код комшије. Иако плаћа осигурање инсталација, не може да надокнади штету.

"Последњи спрат, раван кров, они то неће да нам осигурају", каже Слободан Стевановић.

Како да осигурате стан или кућу

Око 200.000 власника станова и кућа, четвртина од укупног броја, осигурало је имовину, па и чланове породице од поплаве, пожара, цурења, лома стакла, кажу у Инфостану. Неколико динара по квадратном метру стана било је добровољно.

Сада нови власници морају лично да уговоре услове и детаље осигурања са кућама.

У истој згради изливају се и фекалије у подруму. Јавно стамбено одлаже скупо копање и замену цеви и ко то да плати? Али, изменом Закона о становању стамбена заједница мора обавезно да осигура зграду.

"Уколико нешто падне са зграде, на пример део крова, олука, фасаде и повреди пролазника или уништи имовину нпр. аутомобил, да да осигурање покрије штету која настане", наводи Бојан Николић председник градског удружења професионалних управника.

Колико кошта осигурање зграде

Као када осигурамо аутомобил, новац за штету трећим лицима скида се са рачуна зграде. За сада је ово осигурање добровољно, рецимо полиса за све видове штете другима и у самој згради износи 35.000 динара годишње за 25 станова. Станари могу да осигурају и заједничку имовину у згради.

"Могу да осигурају зграду у случају елементарних непогода - пожар, олуја, ветар, град, пуцњаве и изливање цеви, кварови разних уређаја и опреме. Буквално све што постоји у згради",  наводи Бојан Николић председник градског удружења професионалних управника.

Откинут лим и поломљене антене на крову нису, срећом, угрозили никог, али да су осигурали зграду, штету би платило осигурање.

Станари једне зграде, каже саговорник, тражили су најбољу полису и док су преговарали олуја је направила огромну штету у згради и околини, коју ће сада много скупље платити.

Није лако са осигуравајућим кућама, али осигурање имовине постаје нужно и исплативо. Мења се клима, зграде су старе, штете све веће, договарамо се тешко, па сви гледају у управнике кад дође до хаварије.

недеља, 04. август 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару