Читај ми!

САД позивају грађане да напусте Либан "по било којој доступној карти"

Амбасада САД позвала је своје грађане, који се налазе у Либану, да напусте државу по, како кажу, "било којој доступној карти" услед растућих тензија на Блиском истоку. Такав позив је уследио након сличног позива Британије која је навела да би регинална ситуација ускоро могла да ескалира.

Америчка амбасада у Бејруту позвала је своје грађане да напусте Либан "по било којој доступној карти", усред растућих тензија на Блиском истоку.

Савет је уследио након сличног упозорења британског министра спољних послова Дејвида Лемија, који је рекао да би се регионална ситуација "могла брзо погоршати".

Иран је обећао "озбиљну" освету Израелу, који криви за смрт шефа Хамаса Исмаила Ханијеха у Техерану раније током недеље.

Убиство Ханијеа уследило је неколико сати након што је Израел убио команданта Хезболаха Фуада Шукра у Бејруту.

Страхује се да би Хезболах, група са седиштем у Либану коју подржава Иран, могао да одигра важну улогу у таквој одмазди, што би заузврат могло да изазове озбиљан одговор Израела.

Хезболах је у недељу око 00:25 по локалном времену лансирао десетине ракета на град Беит Хилел на северу Израела.

На снимцима објављеним на друштвеним мрежама види се како израелски ПВО систем Гвоздена купола пресреће ракете. Нема извештаја о жртвама.

Јорданско министарство спољних послова такође је дало савет својим грађанима, рекавши онима у Либану да одмах оду и упозоравајући друге да не путују тамо.

Канада је упозорила своје држављане да избегавају путовања у Израел, поред постојећег савета да не иду у Либан, јер "ситуација може даље да се погорша без упозорења" у региону.

Америчка амбасада саопштила је током јучерашњег да би они који одлуче да остану у Либану требало да "припреме планове за ванредне ситуације" и да буду спремни да се "заклоне на месту на дужи временски период".

У саопштењу се наводи да је неколико авио-компанија обуставило и отказало летове, а многи су распродати, ипак "опције комерцијалног превоза за напуштање Либана остају доступне".

Прпреме пред могућу ексалацију

Пентагон је саопштио да распоређује додатне ратне бродове у региону како би помогао у одбрани Израела од могућих напада Ирана и његових заступника.

Велика Британија је рекла да шаље додатно војно особље, конзуларно особље и службенике граничних снага да помогну у било каквој евакуацији - али је позвала грађане Велике Британије да напусте Либан "док трају комерцијални летови".

Два британска војна брода су већ у региону, а Краљевско ваздухопловство је ставило транспортне хеликоптере у приправност.

Британски министар спољних послова Лами је рекао да "ничији интерес није да се овај сукоб прошири на регион".

Ситуација у региону из дана у дан напетија

У међувремену у Гази, најмање 17 људи у школи у којој су смештена расељена лица убијено је у израелском нападу, саопштиле су током јучерашњег дана  власти под управом Хамаса.

Израелска војска каже да се школа Хамама у насељу Шеик Радван у граду Гази користила као командни центар за милитанте. Хамас је негирао да делује из цивилних објеката.

Израелски министри послати су кући овог викенда са сателитским телефонима у случају напада на комуникациону инфраструктуру земље.

Иран је у априлу извео ваздушни напад на Израел користећи 170 дронова, 30 крстарећих пројектила и најмање 110 балистичких пројектила.

То је била одмазда за израелско бомардовање иранског конзулата у Дамаску у Сирији.

Многи страхују да би иранска одмазда овом приликом могла попримити сличан облик.

У телефонском разговору са шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом у петак, вршилац дужности иранског министра спољних послова Али Бакери Кани рекао је да ће Иран "несумњиво искористити своје инхерентно и легитимно право" да "казни" Израел.

Раније је спикер на иранској државној иранској телевизији упозорио да ће "свет бити сведок изванредних сцена".

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху упозорио је Израелце да су – "изазовни дани пред нама... Чули смо претње са свих страна. Спремни смо за сваки сценарио".

Тензије између Израела и Ирана су у почетку ескалирале убиством 12 деце и тинејџера у нападу на Голанску висораван коју су окупирали Израел.

Израел је оптужио Хезболах и обећао "озбиљну" одмазду, иако је Хезболах негирао да је умешан.

недеља, 04. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару