Правоснажна пресуда Урошу Мишићу

Коначном, правоснажном пресудом Апелационог суда Урошу Мишићу преполовљена затворска казна. Кривично дело покушај тешког убиства преквалификовано у ометање службеног лица у вршењу дужности.

Апелациони суд у Београду данас је и званично саопштио да је правоснажном пресудом смањио казну Урошу Мишићу са десет на пет и по година затвора за напад на жандарма Небојшу Трајковића на фудбалској утакмици Црвена звезда - Хајдук Кула, 2. децембра 2007. године.

Том одлуком, преиначена је првостепена пресуда Вишег суда у Београду, а кривично дело покушај тешког убиства, преквалификовано је у ометање службеног лица у вршењу службене дужности.

На основу доказа изведених на суђењу пред већем Апелационог суда, утврђено је да Мишић није намеравао да убије Трајковића, него да нападне полицајца који је обезбеђивао јавни ред и мир.

У образложењу пресуде наводи се и да је током другостепеног поступка, а на бази судско-медицинског вештачења и вештачења стручњака за пиротехнику, Апелациони суд утврдио да "Мишић горући део упаљене бакље није покушао да угура Трајковићу у уста, јер локализација опекотина није непосредно у пределу усана, већ је у пределу леђа и леве стране лица која захвата и космати део".

Прегледом снимка утврђено да је Мишићев напад бакљом трајао две секунде.

"На овај начин Апелациони суд је утврдио да се ради о обичним тешким телесним повредама, и да умишљај туженог није ишао за тим да оштећеног лиши живота, већ да нападне службено лице у обављању послова јавног реда и мира", пише у саопштењу.

Одлука о казни је донета сходно томе да је окривљени Урош Мишић, одлуком Апелационог суда осуђен за лакше кривично дело за које је иначе предвиђена минимална казна затвора од три године, што значи да у конкретном случају није било ублажавања минималне законом прописане казне за ово дело.

"Такође, по налажењу Апелационог суда, првостепени суд није дао адекватан значај околностима да је кривично дело окривљени извршио као млађе пунолетно лице, да раније није осуђиван, као и чињеницу да су вештаци који су обавили вештачење окривљеног навели да с обзиром на његове карактеристике личности се не очекује у даљем току живота рецидив", пише у саопштењу суда.

Апелациони суд је приликом доношења одлуке о казни имао у виду и дужину трајања првостепеног поступка која се "не може сматрати суђењем у разумном року".

"Пресуда Апелационог суда у Београду, иако је поступак који јој је претходио изазивао велику медијску пажњу и притисак јавности, донета је искључиво на основу чињеница које је суд утврдио на претресу пред другостепеним судом и на основу уверења суда да се казном која је изречена пресудом постиже, превасходно, специјална, а затим и генерална превенција", пише у саопштењу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи