Читај ми!

Одлука Трибунала о Шешељу

Хашки трибунал сутра одлучује о захтеву Војислава Шешеља да буде ослобођен. До сада се у пракси суда није догодило да на половини суђења оптужени буде ослобођен. Директан пренос одлуке Судског већа од 9.00 на Другом програму РТС-а.

Осам и по година пошто је добровољно отпутовао у Хаг, Војислав Шешељ, његова породица, странка и симпатизери надају се да ће лидер радикала ускоро поново крочити на београдски аеродром. За то је потребно да суд донесе историјску одлуку и ослободи га пре другог дела процеса - извођења доказа одбране.

Доношење ослобађајуће пресуде

 

По завршетку извођења доказа оптужбе, претресно веће ће усменом одлуком, након што саслуша аргументе страна, донети ослобађајућу пресуду по било којој од тачака оптужнице уколико нема доказа који могу бити основа за осуду.

(Правилник о поступку и доказима, правило 98bis)

Почетком марта тужилац и оптужени супроставили су аргументе за и против ослобађања. Лидер радикала затражио је од судског већа да га ослободи, јер, како је рекао, тужиоци нису ништа доказали.

Шешељ је, такође, затражио и високу новчану одштету.

"Захтевам да донесете одлуку да ми се исплати одштета за више него осмогодишњи безразложни притвор, за све што сам преживео, сва шиканирања, посебно у погледу настојања да ми се ускрати право на одбрану", рекао је тада Шешељ. 

Тужилац Матијас Маркусен је тада рекао да постоји довољно доказа који указују на одговорност оптуженог за злочине наведене у оптужници.

"Презентовани су докази о учешћу Шешељеваца на разним локацијама, попут Вуковара, Зворника и ширег подручја Сарајева. Свој допринос удруженом злочиначком подухвату, он је дао кроз промовисање идеје Велике Србије, организовањем добровољаца и директиним учешћем у говору мржње", рекао је Маркусен.  

У правном тиму Војислава Шешеља надају се најбољем, иако понављају да од "политичког суда", како називају Трибунал, не очекују много.

"Без обзира на то, ми смо благи оптимисти, јер се Шешељ маестрално бранио пред судом. Уосталом, он и није тамо зато што је крив, него из политичких разлога. Правни разлози су на његовој страни", рекао је шеф правног тима СРС Зоран Красић.

Могућност да се Шешељ ускоро нађе на слободи, судећи по досадашњој пракси Трибунала, више је теоретска.

"До сада ниједан захтев није у потпуности усвојен, а било је случајева да се поједине оптужбе усвоје, односно обустави поступак за неке делове оптужнице", рекао је Новак Лукић, бранилац Момчила Перишића.

Лукић наводи случај Милана Милутиновић за Косово и Радића за Вуковар, када су њихови захтеви одбијени, али су они на крају суђења ослобођени.

Уколико Шешељ не буде ослобођен, суђење би требало да се настави доказним поступком одбране. Ово је четврта година суђења Шешељу по оптужби за злочине у Хрватској, Војводини и Босни, а осма година његовог боравка у притвору. 

Број коментара 57

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи