Читај ми!

Министарка одлучује о изручењу

Одлуку о томе да ли ће и којој држави бити изручен Божидар Вучуревић донеће министарка правде Снежана Маловић. Виши суд у Шапцу одлучио да постоје услови за изручење и Хрватској и Босни и Херцеговини.

Виши суд у Шапцу одлучио је да су испуњени услови за изручење Божидара Вучуревића и Босни и Херцеговини и Хрватској, а одлуку о томе да ли ће и којој држави бити изручен донеће министарка правде Снежана Маловић, изјавио је Танјугу портпарол шабачког суда Слободан Велисављевић.

Суд је одлучио и да ратном градоначелнику Требиња продужи екстрадициони притвор за још два месеца.

Вучуревићева одбрана има право да на те одлуке уложи жалбу Апелацином суду у Београду.

Одлучујући о захтевима за изручење Вучуревића, суд је утврдио да кривична дела због којих се изручење тражи представљају кривична дела и по нашем закону, да се због њих у нашој држави не води кривични поступак, као и да Вучуревић није српски држављанин, наводи се у саопштењу Вишег суда у Шапцу.

Суд је, такође, имао у виду да кривична дела због којих је тражен нису извршена на територији Србије и да има довољно доказа за постојање основане сумње да је учинио наведена дела.

Стога је закључио да су испуњене претпоставке за изручење предвиђене Европском конвенцијом о екстрадицији, као и Законом о међународној правној помоћи у кривичним стварима, и то поводом оба захтева, и босанског и хрватског, наводи се у саопштењу Суда.

Притвор продужен за два месеца 

Против Вучуревића је, такође, донето решење о продужењу притвора за још два месеца. Екстрадициони притвор може трајати најдуже до извршења одлуке о изручењу, будући да се ради о особи која је ухапшена по међународној потерници и чије би пуштање на слободу могло да омета поступак одлучивања или спровођења изршења, наводи се у саопштењу.

Вучеревић је ухапшен 4. априла на граничном прелазу Каракај у Малом Зворнику, на основу потернице коју је за њим расписала Хрватска, због ратних злочина почињених током артиљеријског гађања Дубровника.

Министарство правде БиХ затражило је изручење Вучуревића, јер се против њега води истрага због ратних злочина у Требињу.

Вучуревић има држављанство Босне и Херцеговине, а 2008. поднео је Конзулату Србије у БиХ захтев за добијање српског држављанства које није добио, а Хрватској односно БиХ могао би бити изручен у складу са одредбама Европске конвенције о екстрадицији.

Хрватско тужилаштво подигло је 2008. године оптужницу против Вучуревића, због ратног злочина против цивила на дубровачком подручју и уништавања културних и историјских споменика између 1991. и 1995. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи