Читај ми!

Суд добио захтев за изручење Вучуревића

Виши суд у Шапцу добио и од БиХ захтев за изручење Божидара Вучуревића. На Суду је да одлучи да ли ће дати предност босанском или хрватском захтеву за изручење ратног градоначелника Требиња.

Захтев Босне и Херцеговине за изручење ратног градоначелника Требиња Божидара Вучуревића, кога та држава тражи због сумњи да је извршио ратни злочин, достављен Вишем суду у Шапцу, изјавио је Танјугу портпарол Суда Слободан Велисављевић.

Истражни судија саслушаће сутра Вучуревића и предочити му оптужбе за које га терети БиХ, додао је Велисављевић.

Према његовим речима, у зависности од тога да ли ће бити неопходно, Суд би могао, као и у случају са хрватским захтевом за изручење Вучуревића, о коме још није одлучено, да прикупи неопходну документацију за одлучивање о испуњености услова за изручење.

Према речима Велисављевића, списи предмета из Хрватске против Вучуревића још се налазе код истражног судије који прикупља документацију неопходну за одлучивање.

Пошто добије и размотри захтев БиХ, шабачки Виши суд ће одлучити да ли ће дати предност босанском или хрватском захтеву за изручење Вучуревића, који је стигао у суд 11. априла.

Вучуревићу у петак истиче екстрадициони притвор од 18 дана, а пошто је то нерадни дан, кривично ванпретресно веће би о продужењу притвора требало да одлучи најкасније у четвртак.

Могуће продужење притвора

Екстрадициони притвор може да траје највише 40 дана, односно суд би Вучуревићу могао да продужи боравак у притвору још 22 дана.

Вучуревић је ухапшен 4. априла на граничном прелазу Каракај у Малом Зворнику, на основу потернице коју је за њим расписала Хрватска због ратних злочина почињених током артиљеријског гадјања Дубровника, а Виши суд у Шапцу му је истог дана, у вечерњим часовима, одредио екстрадициони притвор од 18 дана, који истиче у петак, 22. априла.

Министарство правде БиХ јуче је затражило изручење Вучуревића, јер се против њега води истрага због ратних злочина у Требињу.

На решење о евентуалној дозволи изручења Вучуревић ће имати право жалбе Апелационом суду у Београду, а коначну одлуку о молби Хрватске донеће министарка правде Србије Снежана Маловић.

Вучуревић има држављанство Босне и Херцеговине, а 2008. поднео је Конзулату Србије у Босни Херцеговини захтев за добијање српског држављанства које није добио. Хрватској би могао да буде изручен у складу са одредбама Европске конвенције о екстрадицији.

Хрватско тужилаштво подигло је 2008. године оптужницу против Вучуревића, због ратног злочина против цивила на дубровачком подручју и уништавања културних и историјских споменика између 1991. и 1995. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи