Читај ми!

Симић: У Сребреници убијани без Младићевог знања

Бивши официр Војске Републике Српске Милован Симић изјавио јe, на хашком процесу Ратку Младићу, да је генерал Младић у лето 1995. рекао да је у Сребреници убијено 2.000 муслиманских заробљеника, али без Младићевог знања и одобрења.

Оптужница генерала Младића, тадашњег команданта ВРС, терети за геноцид над око 7.000 Муслимана из Сребренице, у данима пошто је та енклава под заштитом УН, 11. јула 1995, пала у руке снага босанских Срба, подсећа Бета.

Описујући састанак са Младићем у Добоју, у августу 1995, командант тамошњег гарнизона Симић посведочио је да је Младић рекао: "Браћо, десило се нешто страшно, што се није смело десити - мимо мојег знања и одобрења је 2.000 људи страдало, убијено".

Младић је тада, по Симићевим речима, њему и генералу Момиру Талићу рекао да се "то радило око Сребренице и у Сребреници".

"Ја нисам стекао дојам ко је могао бити починилац убистава", изјавио је Симић, додајући да је знао да су муслиманске заробљенике држале ВРС и полиција и да је то потврдио и генерал Младић.

Током унакрсног испитивања, тужилац је тврдио да се разговор који је сведок описао никада није догодио и да га, због тога, он никада раније није споменуо. Симић је, међутим, остао при свом исказу. "Ја сам био присутан, то се десило".

У време састанка, Симић је, како је потврдио, знао за оптужбе медија из Сарајева и Тузле да је у Сребреници почињен геноцид, "да је убијено 8.000 људи". Од генерала Младића "из прве руке је чуо шта се десило и зашто се десило".

"Оно што нам је рекао је да је 2.000 људи те ноћи нестало и убијено без његовог знања и одобрења..." поновио је сведок. 

Из онога што је чуо од генерала Младића, Симић је, како је изјавио, "схватио да је неко радио организовано и тајно против њега (Младића), ВРС и српског народа". Сам генерал Младић то, по сведоку, међутим није изричито тврдио.

На питање судија да ли је генерал Младић поменуо Сребреницу, Симић је одговорио потврдно. "Да, злочин у Сребреници се десио и то је рекао".

Иако је пар пута казао да је генерал Младић рекао да се злочин догодио "те ноћи" и "прошле ноћи", сведок је, упитан од судија, прецизирао да је мислио на догађаје од "неколико дана пре него што смо се срели с њим у Добоју", у августу 1995. године.

Симић је, с друге стране, потврдио да је генерал Младић у ноћи злочина био у Сребреници. "Он је нама рекао да се десило нешто страшно, најстрашније. Тог дана, кад се то дешавало, био је у Сребреници, колико сам ја схватио... Да, тако је рекао, и да је неко иза његових леђа то нешто страшно урадио", пренео је суду сведок.

Присетио се и да је Младић у Добоју био "нерасположен и љут". 

Упитан да ли је из Младићевих речи разумео да су ратни заробљеници били хотимично убијени, а да нису пали у борби, Симић је одговорио: "Људи су убијени који су били заробљени, заробљеници".

Данас започети исказ, следећи сведок Младен Благојевић завршиће сутра. Генерал Младић оптужен је и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у неким општинама имао размере геноцида; терорисање становништа Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару