Сведок у суђењу лидерима тзв. ОВК рекао да се НАТО мешао у суверенитет Србије

Бивши официр Кфора Стивен Расел изјавио је, у наставку суђења бившим вођама тзв. ОВК пред Специјалним судом у Хагу, да интервенција НАТО-а 1999. године није била у мирољубиве сврхе, као и да су та војна интервенција и улога САД пре биле "мешање у суверенитет Србије".

Стивен Расел је у наставку суђења Хашиму Тачију, Кадрију Веселију, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију, који су оптужени за ратне злочине и злочине против човечности, рекао да је позиција САД била пристрасна.

"Ишли смо тамо да имплементирамо Резолуцију 1244 која је резултат мешања у суверенитет Србије у име патњи нанетих у покрајини Косово и сматрао сам да се у том контексту мешамо у суверенитет Србије да бисмо ублажили страдање народа у покрајини Косово, тако бих то објаснио", рекао је Расел.

Расел је на питање у вези своје изјаве дате у тужилаштву, у којој је рекао да ваздушна кампања НАТО-а није имала мировни циљ, већ наметање резултата, рекао да постоји много историје која може да потврди оно што је рекао.

Бивши официр Кфора је током сведочења рекао да су постојале и просторије за мучење тзв. ОВК и описао једну од њих у коју је ушао 9. августа 1999. године.

"Колико се сећам када смо ушли у подрум, са десне стране је било место где је као посебан део била столица и неки оштри инструменти. На поду су биле мрље од крви", рекао је Расел.

Сведоку је потом предочен извештај мултинационалне бригаде "Исток" у коме се наводи да је у акцији у студентском дому пронађено на десетине пиштоља, граната, експлозивних направа и стотине заплењене муниције, као и да су одузете и униформе ОВК и илегална документа.

Сведоку су на суђењу предочена два документа ОЕБС-а, од којих је један недељни извештај од 11. до 17. августа 1999. године, у коме се наводи да свакодневни сукоби у Гњилану нису престали након упада и контроле собе коју користи ОВК и проналажење онога што је описано као соба за мучење.

Расел потврдио да је Кфор истраживао злочине које је наводно починила тзв. ОВК

Четворица бивших лидера тзв. ОВК оптужени су да су људе неосновано лишавали слободе, мучили и убијали и у хашком притвору налазе се од октобра, односно новембра 2020. године.

У оптужници се наводи да су ратни и злочини против човечности који им се стављају на терет извршени од марта 1998. до септембра 1999. године у 42 нелегална притвора тзв. ОВК на Косову и Метохији и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено.

Специјализовано тужилаштво у Хагу саопштило је раније да има више од 300 сведока који ће дати изјаве током овог судског поступка, а до сада је саслушано око 80 сведока.

Тзв. ОВК је током 1998. и 1999. године извршила бројне злочине, убиства и отмице над припадницима војске и полиције тадашње Југославије, Србима и другим неалбанцима, као и Албанцима који нису прихватили да буду њени помагачи или припадници.         

Специјално тужилаштво је 30. септембра 2022. године поднело потврђену измењену оптужницу против Тачија, Весељија, Краснићија и Сељимија у 10 тачака, која их терети за ратне злочине и злочине против човечности почињене у нелегалним притворима тзв. ОВК на КиМ и у Албанији.

Специјални суд је 16. августа продужио је за још два месеца притвор Тачију и Веселију, а у образложењу одлуке наведено је да је веће закључило да би, ако би  били пуштени на слободу, постојао ризик да ће побећи, утицати на сведоке или ометати рад суда.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару