Ђурашковић негирао оптужбе

Суђење власнику Делта холдинга Мирославу Мишковићу, власнику Нибенс групе Милу Ђурашковићу и осталим оптуженима за малверзације у путарским предузећима настављено је изношењем одбране окривљених пред Специјалним судом у Београду.

Оптуженима се суди за злоупотребе у предузећу за производњу мазива ФАМ из Крушевца, путарским фирмама и утају пореза, подсећа Бета.

Првооптужени у том поступку Мило Ђурашковић негирао је све тачке оптужнице којима се терети за злоупотребу у путарским предузећима, нагласивши да је све радио по закону и без намере да оштети те фирме.

"Одговорно тврдим да није постојао договор са осталим оптуженима да се оштете путарска предузећа, нити да се изнесу средства из њих како бих ја стекао корист. Све описане радње у оптужници су дозвољење и део су позитивног пословања привредног друштва", рекао је Ђурашковић.

Оптужени је детаљно негирао све тачке оптужнице, а одговарао је и на питање адвоката, као и оптуженог Мирослава Мишковића са којим је био партнер у "Предузећу за путеве Ниш" (ПЗП Ниш) које је било у саставу "Нибенс групе".

Мишковић је тражио да му Ђурашковић објасни зашто 2007. године добит од 32 милиона евра није подељена између њих двојице и шта мисли о оптужбама Тужилаштва да су ушли у посао са путарским предузећима како би их уништили.

"Тачно је да је направљена добит која је на мој предлог остављена "Нибенс групи", зато што је стратегија била да се та група развија и по том доказу став Тужилаштва је потпуно нетачан, јер нисмо ушли у ову браншу да је исцрпимо, напротив хтели смо да је развијемо", одговорио је Ђурашковић.

Мишковић, који је био партнер са Ђурашковићем у "Предузећу за путеве Ниш2, поставио је и низ питања која се односе на његову одлуку да се повуче из власништва у том предузећу 2008. године.

По оптужници, Мишковић се повукао из тог предузећа на незаконит начин, јер је противно Закону о тржишту хартија од вредности, контролисаном продајом акција, вештачки повећана њихова цена са 3.300 динара на 8.780,54 динара.

Након тога, Ђурашковић купује акције у власништву Мишковића и то тако што је подигао кредит код "Уникредит банке" од 25 милиона евра, за шта су гарантовала путарска предузећа.
"Тај кредит је био веома повољан, камата је била два, три одсто, а путарска предузећа нису ни динара дала за тај кредит, већ су то биле позајмице", казао је Ђурашковић и додао да је за обезбеђење тог кредита дао и личну меницу.

Потом је Ђурашковићу постављао питања и бранилац Мишковића, адвокат Зденко Томановић кога је између осталог занимало, да ли је тачно да је руски бизнисмен Олег Дерипаска у лето 2007. године хтео да купи "Нибенс групу" за више од 220 милиона евра. "Да, то је тачно", казао је Ђурашковић и истакао да му је Мишковић саветовао да се корпорација прода, али да он није имао утицај на његову коначну одлуку.

Упитан да ли је неко из власти вршио притисак на њега да прода "Нибенс групу" руском бизнисменуу, Ђурашковић је одговорио да је један од његових извршних директора добио поруку да било било добро да се тај посао реализује.

"За извршну власт то би био добар потез, да такав човек дође у Србију, и директор "Путева Београд" Слободан Јовановић ми је рекао да му је тадашњи министар Млађан Динкић послао јасну поруку да "Нибенс" треба продати Олегу", рекао је оптужени.

Ђурашковић је током изношења одбране више пута поновио да је "Нибенс" успешно пословао, да су путарске фирме била "здрава предузећа" и да су она отишла у стечај оног тренутка када је он ухапшен 2011. године.

Као доказ да је добро пословао, он је навео и да су три предузећа из Врања, Ниша и Крагујевца, која су била у диригованој блокади, 2012. године продата домаћој и бугарској компанији за око 11 милиона евра.

Ђурашковић је јуче детаљно изнео одбрану поводом оптужби за злоупотребе у крушевачкој фабрици мазива "ФАМ", а данас је завршио давање исказа.

У спојеном поступку за злоупотребе у "ФАМ" и путарским предузећима терети се 15 особа.
Мирослав Мишковић је осми оптужени у спојеном поступку, тако да ће он износити одбрану тек када заврше оптужени за злоупотребе у "ФАМ-у".

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару