Читај ми!

Брамерц тражи ревизију пресуде Перишићу

Тужилаштво Хашког трибунала тражи од Жалбеног већа да се поново размотри одлука о ослобађању бившег начелника Генералштаба ЈНА Момчила Першића. Овај захтев директна је последица пресуде Николи Шаиновићу, истиче Серж Брамерц.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц рекао је да је Тужилаштво тог суда поднело захтев Жалбеном већу да се поново размотри одлука о ослобађању бившег начелника Генералштаба Војске Југославије Момчила Першића, по оптужби за помагање и подржавање злочина почињених у Сарајеву и Сребреници од 1993. до 1995. године.

"У захтеву тврдимо да је погрешно укинута правоваљана осуђујућа пресуда и казна на 27 година изречена Першићу која се мора кориговати, како би се исправила тешка неправда нанета десетинама хиљада мушкараца, жена и деце који су убијени или рањени у Сарајеву и Сребреници и њиховим породицама", наводи тужилац Међународног суда Серж Брамерц у писаној изјави достављеној медијима.

Како је истакнуто, Тужилаштво је сада затражило од Жалбеног већа да предузме следећи корак потребан да би се исправила потврђена грешка, тако што ће се поново узети у разматрање другостепена пресуда у предмету Перишић и одлучити о Перишићевој кривичној одговорности за помагање и подржавање злочина у Сарајеву и Сребреници на основи исправног правног стандарда.

То што је Тужилаштво након пажљивог разматрања доставило овај захтев директна је последица пресуде у предмету бившег потпредседника Владе СРЈ Николе Шаиновића, која је донета 23. јануара 2014. године, наводи Брамерц.

Како је подсетио, у тој пресуди Жалбено веће је недвосмислено поништило погрешан закључак из другостепене пресуде у предмету Перишић, према којем је "конкретна усмереност" елемент одговорности за помагање и подржавање.

Управо на том услову "конкретне усмерености" Жалбено веће је укинуло осуђујуће пресуде Претресног већа за помагање и подржавање и Перишић је у жалбеном поступку погрешно ослобођен, образлаже даље Брамерц.

Како додаје, од објављивања другостепене пресуде у предмету Перишић у фебруару 2013. године, Тужилаштво је доследно и енергично тврдило да услов "конкретне усмерености" није ваљан и да би требало да буде поништен.

Тужилаштво је доставило детаљан поднесак Жалбеном већу у предмету Шаиновић, износећи аргументе да "конкретна усмереност" нема утемељења у међународном обичајном праву, да је у супротности с доследном судском праксом Међународног суда, да нема кохерентност правне доктрине и да доводи у питање поштовање међународног хуманитарног права.

"Уважавамо чињеницу да је поновно разматрање ванредна мера. Међутим, то је мера на којој морамо инсистирати", наводи Брамерц и додаје да ће поновно разматрање другостепене пресуде у предмету Перишић помоћи у остварењу правде за жртве, што је превасходни циљ Тужилаштва, Међународног суда и међународног кривичног правосуђа у целини.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару