Читај ми!

Бомба са Дорћола пребачена у Никинце

У Будимској улици у Београду извађена је бомба из Другог светског рата, тешка преко једне тоне. Бомба је транспортована у Никинце, а у недељу би требало да буде уништена.

22.45 - Извађена је стара бомба на Дорћолу, стављена је у камион и на путу је за Никинце, јавља репортер РТС-а. 

21.40 - Почело вађење бомбе у Будимској улици, сазнаје РТС. 

21.20 - Бомба из Будимске улице биће вечерас извађена и премештена у Никинце на војни полигон, где би сутра требало да буде деактивирана, рекао Ивица Дачић.

У центру Београда извађена је неексплодирана бомба из Другог светског рата, која је јутрос пронађена приликом извођења радова у Будимској улици број 36. Припадници контрадиверзационих јединица вечерас око 22.45 извадили су бомбу, која је камионом превезена у  војни центар у Никинцима. 

Реч је о немачкој авионској бомби из Другог светског рата, јаке разорне моћи, марке СЦ 1000, тешке преко једне тоне, са пуњењем од 620 килограма. Бомба је, иначе, била у наоружању авиона "Хајнкел 111" и има један бочни упаљач. 

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић рекао је за РТС да ће бомба у току сутрашњег дана бити уништена, што значи да неће доћи до деактивирања упаљача.

"Полиција, ватрогасци и хитна помоћ прате камион који у песку носи бомбу", рекао је Марић и додао да ће пут до Никинаца бити безбедан, јер је мања фреквенција саобраћаја. 

Према Марићевим речима, стекли се услови да се станари који су евакуисани из оближње зграде врате својим домовима.

Раније данас премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да је донета одлука у сарадњи са Министарством одбране да се бомба извади, да се превезе до војног полигона у Никинцима, где ће бомбу уништити припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

"Ова бомба је случајно пронађена приликом грађевинских радова, могла је да експлодира приликом самих радова. Било је доста среће", рекао је Дачић.

Из превентивних разлога, 25 станара Будимске 36 је евакуисано, а Привремено градско веће је обезбедило смештај за њих, рекао је раније за РТС Предраг Марић.

Место где је пронађена бомба вечерас су обишли, поред премијера, и председник Привременог већа Града Београда Синиша Мали, министар саобраћаја Александар Антић, министар одбране Небојша Родић и државни секретар у Министарству унутрашњих послова Вања Вукић.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару