Читај ми!

Вукчевић: Ратни злочинци нису представници Србије

Тужилаштво за ратне злочине у претходних десет година процесуирало људе који су под плаштом одбране српских интереса чинили ратне злочине и тако показало да они нису представници Србије, рекао Владимир Вукчевић.

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић оценио је да је један од највећих успеха тима основаног пре десет година процесуирање људи који су под плаштом одбране српских интереса чинили ратне злочине.

Вукчевић је у интервјуу агенцији Бета рекао да је Тужилаштво за ратне злочине на тај начин показало да ратни злочинци нису представници Србије и да је права Србија нешто друго.

"Професионалним приступом, са покретањем поступака против лица осумњичених за ратне злочине, уз поштовање правних стандарда и људских права, показали смо да се ради о људима који су под плаштом одбране српских интереса пљачкали, мучили људе, унесрећили их", рекао је Вукчевић.

Тужилаштво за ратне злочине основано је октобра 2003. године у, како је рекао, "доста деликатној атмосфери".

"У то време се у свести обичног човека преплиће да ли је то што се дешавало на простору бивше Југославије била одбрана српских интереса, заштита српског народа који живи на тим просторима и да ли су ти људи хероји или се ради о ратним злочинцима", додао је Вукчевић.

За деценију рада Тужилаштва оптужена је 161 особа, а процесуирано 400 људи у разним фазама поступка, и за то време, како је рекао Вукчевић, било је минималних притисака на рад Тужилаштва.

"Онолико колико је Хаг за 20 година, ми смо за десет година то учинили", рекао је тужилац и навео да престанком рада Хашког трибунала почиње интензивнији посао српског тужилаштва.

Вукчевић је објаснио недавну изјаву да око 300 осумњичених за ратне злочине борави у Србији и навео да је тај број већи.

"Управо добијањем података из архиве Хашког трибунала, ми смо се нашли у ситуацији да се сусрећемо са великим бројем лица која нису процесуирана и руководећи се тим, дао сам неку процену која је минимална у односу на број лица који шетају Србијом, а који су окрвавили руке", додао је Вукчевић.

Упитан када се може очекивати њихово процесуирање, тужилац је рекао да је то комплексно питање, и да Тужилаштво ради одређеним темпом, доста ефикасно.

"Свако ко на ту тему лицитира или није прави професионалац или има неке политичке мотиве", додао је Вукчевић.

Кључна регионална сарадња

Говорећи о регионалној сарадњи тужилаштава, Вукчевић је оценио да је она кључна, јер без ње нема напретка у региону у процесуирању, односно покретању поступака за ратне злочине.

"Ти споразуми (о сарадњи) се у пракси показују изузетно ефикасни. Са Хрватском је размењено стотине предмета, са БиХ је почело знатно касније, односно ове године, али већ и то узима свој замах. Имамо добру сарадњу и са Еулексом и ту је размењено неколико десетина предмета", додао је Вукчевић.

На основу протокола о сарадњи са БиХ, српском тужилаштву уступљено је процесуирање две особе осумњичене за злочине у Сребреници, а како каже Вукчевић, истрага је у току.

"Сребреница је један од највећих злочина који је извршен након Другог светског рата на територији Европе, ту се води више поступака против више људи и сада је део уступљен Србији, што је велико признање нашем тужилаштву и правосудним органима", додао је Вукчевић.

Тужилаштво је добило сагласност Покрета мајки енклава Сребренице и Жепа за процесуирање те две особе које се налазе на територији Србије што је, како је навео тужилац, знак великог поверења.

Упитан како Тужилаштво може да допринесе откривању судбине више од 1.600 несталих и затворених особа у рату од 1991. до 1995. године, што Хрватска наводи као један од услова за евентуално повлачење тужбе за геноцид, Вукчевић каже да је тужба Хрватске и контратужба Србије ствар грађанског права.

"Што се тиче судбине несталих, ми смо скоро у Сутину открили гробницу где је пронађено 13 жртава. Ми смо у нашем поступку дошли до те информације, и у склопу регионалне сарадње обавестили колеге из Хрватске и то је изазвало велику пажњу у региону. То је само пример колико је та међусобна сарадња важна", додао је Вукчевић.

Подсетио је да је откривена масовна гробница са више од хиљаду људи у Томашици, и навео да је Тужилаштво указало на место где су сматрали да има гробнице, након чега је почело истраживање у Томашици.

Говорећи о тужилачкој истрази, која је уведена изменама Закона о кривичном поступку, а која се у Тужилаштву спроводи скоро две године, Вукчевић каже да су се у Тужилаштву навикли на такав систем рада.

"У изменама ЗКП позитивни су споразуми о признању кривице, то је доста ефикасно и то је познато у системима англосаксонског права и добро нам је дошло. Ми смо комплетне јатаке хашких оптуженика процесуирали на тај начин, они су признали извршење, то су били углавном рођаци или блиски пријатељи хашких оптуженика", додао је Вукчевић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару