Читај ми!

Први сведок на суђењу Младићу

Исказом првог сведока оптужбе Елведина Пашића у Хагу настављено суђење бившем команданту ВРС Ратку Младићу оптуженом за геноцид и друге злочине над Муслиманима и Хрватима токо рата у БиХ. Пашић описао прогон Муслимана из села Хрваћани код Котор-Вароши, у лето 1992. године.

Суђење бившем команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу, оптуженом за геноцид и друге злочине над Муслиманима и Хрватима током рата у Босни и Херцеговини, настављено је пред Трибуналом у Хагу исказом првог сведока оптужбе Елведина Пашића.

Пашић (34) је описао прогон Муслимана из села Хрваћани код Котор-Вароши, које су у лето 1992. починиле српске снаге и "комшије" из суседних села.

"Комшије су нас напале на други дан Бајрама. Гранате су почеле да падају, земља се тресла. Сакрили смо се у подрум, шест породица, док су гранате погађале куће. Не сећам се да су нам Срби дали икакав ултиматум да положимо оружје", рекао је сведок.

Он је описао како су његов отац, стриц, рођаци и још око 150 Муслимана нестали у рукама босанских Срба у јесен 1992. у селу Грабовица код Котор-Вароши. Oца и рођаке је последњи пут видео дан пре него што су убијени, када су се, са групом 200 цивила протераних из Хрваћана, предали српским војницима.

"Будући да сам био тамо те ноћи, немам дилеме да су они сви убијени", рекао је Пашић. Сведок је описао да је је група муслиманских мушкараца у којој је био са оцем и једним бројем жена и деце претходно покушала да шумом дође до сигурне територије око Травника.

Пашић је са мајком, како је изјавио, наредне месеце провео идући од села до села, тражећи уточиште. По његовим речима, када су се на крају вратили у Хрваћане, затекли су уништене куће и лешеве петоро старих мештана који нису могли или нису желели да напусте село пред српским снагама.

Колона упала у две заседе

Сведок је емотивно описао две заседе у које је колона упала током бега и жртве које су притом пале, пре него што су Муслимани донели одлуку да се предају. Неки од муслиманских мушкараца били у су наоружани и борили су се, напоменуо је сведок.

Он је рекао да је оца последњи пут видео када је заробљеницима наређено да легну лицима ка земљи, на ливади у близини Грабовице. Отац, кога су српски војници испитивали и тукли, није рекао да је син са њим.

По доласку у Грабовицу, муслиманске жене и децу, по његовим речима, вређали су и псовали тамошњи мештани, а затим су смештени у локалну школу. "Српски командант гарантовао нам је да нам се неће ништа десити, али да ће наши мушкарци зато платити", рекао је сведок.

Сведоку су сузе текле и док је описивао како је са другом децом и женама сутрадан ујутро, пре него што су дошли до аутобуса којим су затим евакуисани, био приморан да прође између паралелних колона српских војника и цивила који су их палицама тукли.

Пашића је, потом, унакрсно испитивао Младићев бранилац Бранко Лукић. Оптужени је сведочење пратио мирно и пажљиво, с времена на време једва приметно климајући главом. Суђење Младићу наставља се сутра поподне.

Председавајући судија Алфонс Ори рекао је да ће расправно веће накнадно одлучити о захтеву одбране да суђење буде поново одложено зато што је расправно веће променило упутства о начину на који би тужилаштво требало да изводи доказе.

Одбрана затражила одлагање суђења

Одбрана Ратка Младића затражила је јутрос да данашњи наставак суђења буде одложен, тврдећи да су судије својим одлукама нарушиле Младићево право на правичан процес.

У хитном поднеску, Младићев бранилац Бранко Лукић је затражио да наставак суђења буде одложен за шест месеци. Лукић тврди да је расправно веће, на штету одбране, одустало од сопствених упутстава којим је Тужилаштву о начину на који ће тужиоци изводити доказе.

"Веће је очигледно подлегло политичким и другим притисцима Тужилаштва и назначило да су та упутства промењена", пише у поднеску одбране, уз оцену да се тиме чини неправда оптуженом.

Одбрана је прецизирала да су судије прво одредиле да тужиоци уз сваког сведока могу у доказе увести једну сведокову писану изјаву и још пет докумената, а да су затим то упутство промениле и омогућиле оптужби да у спис уведе две сведокове изјаве и неограничен број докумената.

Исказе сведока чије писане изјаве улазе у спис, расправно веће је прво ограничило на пола сата, а затим продужило на сат времена, пише у поднеску одбране. Судије су, како тврди Младићев бранилац, промениле и своју одлуку да у спис неће прихватати обимне транскрипте исказа сведока са претходних суђења.

Једанаест тачака оптужнице

Оптужница Младића (69) у 11 тачака терети за геноцид, злочине против човечности и кршења закона и обичаја рата. У две тачке, Младић је оптужен за геноцид у Сребреници и још седам босанских општина - Братунцу, Фочи, Кључу, Приједору, Санском Мосту, Власеници и Зворнику.

Девет тачака оптужнице на терет му стављају прогон, истребљење, убиства, депортацију, присилно премештање, терорисање и незаконите нападе на цивле и узимање талаца.

Оптужница против Младића усредсређена је на прогон Муслимана и Хрвата из 20 општина широм БиХ; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада; геноцид над више од 7.000 Муслимана у Сребреници у јулу 1995. и у још седам општина у БиХ и узимање за таоце "плавих шлемова" УН.

Први сведок, Елведин Пашић, сведочиће и о убиству 150 мушкараца у селу Грабовица у новембру 1992. После Пашића, идуће две недеље, на суђењу Младићу сведочиће званичник УН Дејвид Харланд, који је цео рат провео у Сарајеву; војни вештак оптужбе, британски генерал Ричард Данат, кенијски официр Џозеф Кингори који је 1995. био војни посматрач УН у Сребреници; тадашњи припадник холандског батаљона Унпрофора у Сребреници Еилко Костер и немачка медицинска сестра која је радила у тој енклави Кристина Шмиц.

Током доказног поступка, оптужба ће у спис увести изјаве 413 сведока, од којих ће се само 148 појавити у судници. Исказ већине сведока - који су већ сведочили на другим суђењима пред Трибуналом - биће, ради уштеде времена, уведене у доказе у писаном облику, а Младићеви браниоци ће их затим унакрсно испитивати. Само седам сведока исказе ће дати "уживо". За извођење доказа, тужиоци имају на располагању 200 радних сати.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 19. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије