Читај ми!

Харадинај остаје у Хагу

Хашки Трибунал одбио захтев одбране лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја за привремено ослобађање током зимског одмора Трибунала, наводећи да би то могло да угрози процес. Суђење Харадинају одложено до 13. фебруара наредне године, када би требало да сведочи заштићени сведок.

Хашки Трибунал одбио је захтев за привремено пуштање на слободу Рамуша Харадинаја, уз образложење да би то могло да угрози поновни судски процес против Харадинаја. Одбрана је тражила да Харадинај, на основу предложених услова, буде привремено ослобођен од 16. децембра до 8. јануара 2012. године.

Адвокати Рамуша Харадинаја образложили су захтев чињеницом да су сви сведоци, који је требало да сведоче у поновљеном судском процесу, то већ учинили и да не постоји разлог да се захтев њиховог клијента на одобри.

Они су изнели гаранције да ће њихов клијент током привременог ослобађања бити само у својој кући у Приштини и да се неће појављивати у медијима, те да се неће бавити било каквом јавном активношћу.

Суђење Харадинају одложено је до 13. фебруара наредне године, када би требало да сведочи заштићени сведок. Поновљено судење бившем команданту ОВК Рамушу Харадинају почело је 18. августа 2011. и то је први случај да се процес против неког хашког оптуженика понавља.

Харадинај се на основу индивидуалне кривичне одговорности терети за злочине које су починиле косовске снаге у логору Јабланица током 1998. године над жртвама, углавном неистомишљеницима ОВК или онима за које су мислили да су им противници. Заточеници су злостављани и изгладњивани, а неки и убијени.

Са Харадинајем су на оптужници и припадници ОВК Идриз Баљај и Лах Брахимај, који су оптужени за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања 1998. године на Косову.

У првостепеном поступку Харадинај и Баљај су 3. априла 2008. године ослобођени кривице по свих 37 тачака оптужнице, а Брахимај, који је кратко време био заменик команданта у подручју Дукађин, осуђен је на шест година затвора. Суђење Харадинају, Балају и Брахимају понавља се по шест тачака оптужнице.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи