Осам деценија од ослобођења Београда - положени венци на Авали и на Гробљу ослободилаца

Београд је у Другом светском рату ослобођен пре 80 година, после три године и седам месеци немачке окупације. Државна церемонија одавања почасти и полагања венаца код Споменика совјетским ратним ветеранима на Авали. Положени венци на Гробљу ослободилаца Београда. Председник Србије Александар Вучић положио венац на споменик Незнаном јунаку на Авали.

Одавањем поште погинулим ослободиоцима Београда и низом манифестација обележава се 80. годишњица ослобођења Београда од фашизма.

Председник Србије Александар Вучић положио је венац на споменик Незнаном јунаку, након чега ће присуствовати отварању изложбе "Војна дипломатија на путу ка слободи" у 12 часова, у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Обележавање Дана ослобођења почела је у 9 часова на Авали, где ће бити одржана државна церемонија полагања венаца код Споменика совјетским ратним ветеранима, а присутнима ће се обратити први потпредседник Комитета Државне думе Руске Федерације за Заједницу независних држава, евроазијске интеграције и везе са сународницима Константин Затулин.

Затим ће у 11 часова бити одржана државна церемонија полагања венаца и одавања највиших државних и војних почасти код споменика совјетским ратним ветеранима на Гробљу ослободилаца Београда уз учешће руске званичне делегације и министра одбране Србије Братислава Гашића, министра без портфеља у Влади Србије Ненада Поповића и представника града Београда.

По завршетку церемоније, они ће од 12 часова, уз друге грађане Београда, учествовати у маршу "Бесмртног пука" од Споменика ослободилаца Београда до Трга републике.

У Народном позоришту у 14 часова почеће свечана академија поводом обележавања Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, на којој ће се присутнима обратити председница Скупштине Србије Ана Брнабић, као изасланик председника Србије.

Од 15.30 до 19.30 часова предвиђен је концертни програм на Тргу републике уз учешће уметника из Србије и гостију из Русије - фолклорне групе "Пелагеја" и Државног ансамбла руских козака "Козачка кућа" из Волгограда.

Завршни догађај обележавања 80. годишњице ослобођења Београда је свечани ватромет изнад престонице у 20.30.

Београд је у Другом светском рату ослобођен пре 80 година, 20. октобра 1944. после три године и седам месеци немачке окупације.

Главни град Југославије снаге совјетске армије, уз помоћ снага Народно ослободилачке војске Југославије (НОВЈ), ослободиле су током Београдске операције, а након вишедневних тешких борби и уз бројне жртве.

Операција ослобађања Београда почела је 12. и трајала до 20. октобра 1944. године, а према подацима, у њој је погинуло 2.944 припадника НОВЈ и 961 борац Црвене армије.

Београдска операција била је једна од кључних, ако не и најважнија војна акција на простору окупиране Југославије у Другом светском рату.

Спомен гробље ослободиоцима Београда, насупрот Новог гробља, отворено је 20. октобра 1954. на десетогодишњицу ослобођења града.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи