Читај ми!

Смиљка Милеуснић Аџић у притвору

Бившој директорки "Југохемије" Смиљки Милеуснић Аџић одређен притвор до месец дана, због сумње да је умешана у злоупотребе приликом набавке вакцина против новог грипа. Тужилаштво: Могуће ширење листе осумњичених.

Специјални суд у Београду одредио је притвор до месец дана бившој директорки "Југохемије" Смиљки Милеуснић Аџић и покренуо истрагу против ње, због сумње да је учествовала у нелегалној набавци вакцина против новог грипа.

Бивша директорка "Југохемије" саслушана је пред истражним судијом Специјалног суда по захтеву за проширење истраге о малверзацијама приликом увоза вакцина против новог грипа 2009. године, потврдила је портпарол тог суда Маја Ковачевић. 

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је да се истрага води и против раније процесуираних, бивше директорке Републичког завода за здравствено осигурање Светлане Вукајловић, директора компаније "Југохемија фармација" Владимира Граваре и директора "Детапа" Љубомира Павићевића.

Радисављевић је истакао да од доказа који буду прикупљени током истраге зависи да ли ће бити проширена на још нека лица.

Буџет Србије оштећен за 1,27 милиона евра због афере око набавке вакцина. 

Захтев за проширење истраге против Смиљке Милеуснић Аџић, сестре бивше потпредседнице "Делта холдинга" Милке Форцан, суду је поднело Тужилаштво за организовани криминал 14. децембра, после чега је заказано њено саслушање.

Током истраге, Тужилаштво је дошло до података на основу којих су од Суда затражили да истрагу прошири на Смиљку Милеуснић Аџић, која је била директорка "Југохемије" у време када је преко ћерке-фирме "Југохемије фармације", Завод за здравствено осигурање уговорио испоруку три милиона доза вакцина швајцарског "Новартиса".

Тужилаштво сумња да "Југохемија фармација" није испуњавала услове за тај посао, јер није била произвођач, нити овлашћени дистрибутер вакцина.

Београдска полиција ухапсила је 19. септембра Светлану Вукајловић, Владимира Гравару и Љубомира Павићевића у склопу  истраге о малверзацијама приликом набавке вакцина против новог грипа. Компаније "Југохемија фармација" и "Детап" учествовале су у набавци "Новартисових" вакцина против грипа.

У истрази је до сада саслушано више од 40 особа. Како сазнаје РТС, клупко је почело да се одмотава током полицијске акције "Краба", у којој су ухапшени директор Института за онкологију, његови сарадници и представници фармацеутских компанија.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи