Читај ми!

Берзанске акције и реакције

Индекси азијских берзи и даље бележе минусе, мада мање него у понедељак, вртоглаво обрушавање ипак се смирује. Кина ће и даље куповати америчке обвезнице, сматрају аналитичари. Европске берзе незнатно се опорављају.

Акције на светским берзама бележе пад десети дан заредом. Од почетка маја, на вредности су изгубиле чак 20 одсто. На Њујоршкој берзи, вредност акција значајно је порасла, а највећи скок је забележен након што је управа Федералних резерви објавила да ће у наредне две године одржавати изузетно ниске каматне стопе.

Индекси азијских берзи и даље бележе минусе, мада мање него у понедељак. Вртоглаво обрушавање ипак се смирује, због назнака да се стабилност враћа на њујоршки Волстрит, који је у понедељак преживео најгори дан од децембра 2008. године

Акције у Аустралији нису више у минусу, а и кинески кључни индекси исказују скромне добитке.

"Кина као највећи кредитор Сједињених Држава прилично је незадовољна начином на који је та земља последњих година решавала финансијске проблеме. Али, мислим да ће Кина и даље  куповати америчке обвезнице", каже Џејмс Рој, аналитичар кинеског тржишта.

Европске берзе незнатно се опорављају, после пословања завршеног на двогодишњем минимуму у понедељак.

У Европској централној банци кажу да је реч о највећој кризи од Другог светског рата и упозоравају да би могла да буде и гора да та институција није одлучила да откупи обвезнице Италије и Шпаније, како би их заштитила од виших трошкова позајмљивања.

"После много времена, од маја 2010. године, имамо ефикасну неконвенционалну нову меру, која нам дозвољава да боље осигурамо спровођење монетарних одлука", каже Жан-Клод Трише, председник Европске централне банке.

До стабилизације је дуг пут, процењују аналитичари. Инвеститори беже од ризичних улагања. И док је цена нафте најнижа од почетка године, испод стотину долара за барел, унца злата скочила је на рекордна 1.782 долара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи