Читај ми!

Воћарство сигуран посао

Производња воћа у свету постаје сигуран посао. На тржишту успевају само највећи и најбољи. У Јужном Тиролу задруге гарантују да ће јабуке из тог дела Италије, због квалитета, свим задругарима донети добру зараду.

У свету је воћарство уносан посао, а у тржишној трци успевају само најбољи. Добро организовани задругари у Јужном Тиролу гарантују да ће јабуке из тог дела Италије, због квалитета и рекордне производње, свим учесницима у ланцу доносити добру зараду.

Током недавне посете Тиролу у то су се уверили представници наших воћарских задруга. Њихово путовање организовала је Организација за међународни развој у оквиру УСАИД агробизнис пројекта, који финансира америчка влада.

Пре тридесетак година земљорадници у овом делу Тирола почели су у долинама река да подижу воћњаке на већим површинама. Најпре их је помагала италијанска влада а касније су то чинили уз подршку фондова ЕУ.

Задружне организације окупљају произвођаче, помажу им у свакодневном послу, а имају и стручњаке задужене за примену најновијих научних сазнања на њиховим поседима.

Пре двадесет година воћарима је било потребно 700 часова рада по хектару да би произвели 40 тона јабуке. Пре годину дана, преполовљено је време рада у воћњаку, док је род по хектару повећан са 40 на 60 тона.

"Сви ми смо плаћени онолико колико задруга зарађује. Ако предајемо лепе, чисте и квалитетне јабуке зарађујемо више", каже Калмеро Калијари Сењо из Јужног Тирола.

Воћаре из Србије је, у време обиласка задруга, највише интересовала организација посла у чему су, како кажу, у великом заостатку.

"Код нас је још увек систем по коме сваки задругар може посебно да прода робу и више је продаје приватно него преко задруге. Задруга нема профит, нема добит, роба се продаје на црно", каже Бранко Маровић из задруге "Сланкаменка" из Новог Сланкамена.

Јасна правила пословања

У Јужном Тиролу, у највећем ланцу задруга са заштитним именом "Мелинда" ради шест центара за чување, сортирање и паковање јабука, капацитет им је милион тона.

Када плати трошкове наводњавања, заштите воћа, бербе фармеру остане око 18.000 евра по хектару. У њиховој асоцијацији важе строга правила понашања. Сваки произвођач зна шта може а шта не сме.

"Произвођач мора да преда све произведене јабуке нашем конзорцијуму уколико независно од нас прода своје производе другом, аутоматски бива избачен из асоцијације", каже Лука Граната из конзорцијума "Мелинда Клес".

Тако нешто се ретко дешава, кажу у "Мелинди". Произвођачи су свесни да сами не могу да опстану јер је просечна површина воћњака два до три хектара.

Јанош Сарваш из задруге "Голден фрукт" каже да наши произвођачи морају да брину о свему а њихови само о производњи, јер им је све организовано.

Према речима стручњака најсавременија производња јабуке у свету одвија се у Јужном Тиролу. Тамо одавно нема слободних парцела, па је свака њива злата вредна.

Пре десет година хектар земље у Јужном Тиролу вредео је 200.000 евра а сада кошта измешу 600 и 700 хиљада евра. Цена хектара оранице у Србији креће се од 1.000 до 5.000 евра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи