Читај ми!

"Вивалди форум" на Мокрој Гори

У Србији обезбеђена макроекономска стабилност, која ће се наставити и у наредној години, рекао премијер Србије Мирко Цветковић на отварању летњег "Вивалди форума" на Мокрој Гори.

Председник Владе Србије Мирко Цветковић каже да је у Србији обезбеђена макроекономска стабилност која ће се наставити и у наредној години и да се очекује да ће 2012. бити много боља него ова година.

Цветковић је на отварању летњег "Вивалди форума" на Мокрој Гори истакао да је оптимиста у погледу европских интергација Србије, као и да тај процес није само политичка ствар, већ превасходно има економски садржај и од највећег је значаја за привреду земље и животни стандард становништва.

Премијер је нагласио да је у протекле три године од формирања актуелне Владе направљен гигантски корак напред у процесу европских интеграција и очекује се да до краја године Србија добије статус кандидата и термин за започињање преговора о чланству у Европској унији.

"У овој години се очекује раст бруто домаћег производа од три одсто, а за 2012. прогнозира се 4,5 одсто, али те стопе раста и даље су недовољне да се значајније осете на џепу грађана", рекао је Цветковић.

Специјални гост форума је професор примењене економије на Универзитету Џонс Хопкинс из Балтимора и економски саветник председника и влада низа држава Стив Х. Хенке.

Хенке је на отварању форума, рекао да српска економија у овом тренутку има сличне проблеме као и пре 20 година, а да за њихово решавање он има исте предлоге као и када је 1990. године био саветник тадашње југословенске владе.

"Српска привреда и даље има велике структурне проблеме због чега је неопходно њена модернизација и реструктурирање као и приватизација многобројних државних предузећа", рекао је Хенке.

Професор Хенке је истакао да је његов предлог да се изврши приватизација система социјалног осигурања и да се новац од приватизације јавних предузећа искористи за оснивање приватне компаније за социјално осигурање чији би власници били грађани, наводећи да је нешто слично урађено 1982. године у Чилеу са великим успехом.

Применити већ испробана решења

Велики проблем српске економије је стабилност њене валуте, рекао је Хенке, напомињући да је данас све у реду, али да је забинут шта ће бити сутра.

Хенке је оценио да би најбоље решење било увођење валутног одбора на сличан начин као што је то урађено 1997. године у Бугарској.

То би, према речима Хенкеа, обезбедило стабилност курса динара у односу на евро с тим што би Србија имала сто посто резерви у еврима, које би обезбеђивале стабилност домаће валуте.

"Летњи Вивалди форум - Планирајмо 2012" посвећен је макроекономским и привредним кретањима битним за планирање пословања у наредној години, а организатор је Економски институт - Мокрогорска школа менаџмента, у сарадњи са Привредном комором Србије.

На скупу учествује око 100 представника домаћих и страних компанија, предузећа, банака, организација, институција, приватног и јавног сектора.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару