Читај ми!

Зачарани круг дуговања

Око 700.000 људи у Србији живи испод границе сиромаштва. Више од трећине домаћинстава плату "развуче" најдуже до половине месеца, а најчешће одлаже плаћање рачуна за струју и комуналије. Због све теже наплате рачуна, у дуговима и комунална предузећа.

Последње процене Републичког завода за статистику говоре да број сиромашних у Србији расте и да око 700.000 људи живи испод границе сиромаштва.

Истраживања показују да више од трећине домаћинстава плату "развуче" најдуже до половине месеца, а најчешће одлаже плаћање рачуна за струју и комуналије.

Већина грађана сваког месеца се прерачунава који рачун прво да плати, за струју, гас, грејање, воду или комуналије.

Забрињава што и грађани који примају социјалну помоћ, због нередовног плаћања, губе олакшице за струју и комуналије. Статистика показује да се повећава број грађана који живе испод границе сиромаштва.

"Најугроженији су становници који живе у вишечланим домаћинствима, нарочитио тамо где има пуно деце где се не ради", рекао је Драга Вукмировић, директор Републичког завода за статистику.

"Градски центри су најразвијенији, међутим југ и исток су заиста угрожени", истакао је Вукмировић.

То се најбоље види по наплати струје. Потрошачи дугују ЕПС-у 70 милијарди динара, а више од трећине је дуг домаћинства и привреде са југа Србије.

"Најгора наплата нам је у огранцима Пирот и Зајечар, а иначе "Југоисток" покрива територију од Кладова до Прешева, обухвата 1.723 насељена места и 41 општину", рекла је Слађана Манић из "Електродистрибуције Југоисток" из Ниша.

Наплата на суду

И у топланама врте се у круг. Лако би, кажу, платили 9,5 милијарди динара за потрошени гас и мазут, када би наплатили грејање. Само домаћинства дугују 11 милијарди динара.

"Нормално, у овом периоду, после грејне сезоне осећа се пад наплате потраживања, али то може заиста озбиљно да угрози ремонтне радове који треба да крену од првог јула", рекао је Милован Лечић из Удружења топлана Србије.

Наплата дугова све чеће доспева на суд, па и пленидба станова и атомобила није више реткост. Ових дана и у Новом Саду, где је, иначе, наплата најбоља, на списку за продају станова због неплаћених комуналија је чак 14 домаћинстава. У комуналним предузећима жале се да су процеси спори и скупи.

"Ове године смо тужили 648 потрошача за укупан износ 6,5 милиона динара, али смо унапред морали да уплатимо судску таксу која износи 1,4 милиона. То је показатељ да, нажалост, иако је тешка ситуација, ми морамо Суду да платимо судску таксу, а када ћемо се ми наплатити - ко зна", рекао је Зоран Пантовић, директор ЈКП "Водовод" Чачак.

Једно је заједничко - и грађани и предузећа задужују се по разнм основама. Најчешћи и само тренутни спас је у кредитима, јер и рате треба плаћати сваког месеца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару