Читај ми!

Субвенције (не)довољне за газдинства

Субвенције за пољопривреду од 14.000 динара по хектару недовољне за мала газдинства која за пензијско осигурање морају да уплате исто онолико новца колико добију од државе.

Након недавних протеста пољопривредника и блокаде путева у Војводини, договорено је да ће се овогодишње субвенције за пољопривреду од 14.000 динара по хектару исплаћивати за парцеле до 100 хектара. Захтеве за подстицаје пољопривредници ће подносити од 1. јула.

Колико ће средстава од джаве искористити у шабачкој општини још увек се не зна. Прошле године од 6.680 регистрованих газдинстава, субвенције по хектару  искористило је  тек 20 одсто пољоприврених домаћинстава.

Субвенције су од великог значаја за пољопривреднике јер се сваки динар улаже у домаћинства.

Станимир Живановић пољопривредник из Мајура каже да ће му субвенције добро доћи јер се већ задужио за ђубриво, гориво, семе и прскање.

Без субвенција ће и ове године остати многи пољопривредници због неизмирених дугова ПИО фонду.

"Нисам уплатио пензионо зато што сам морао да уложим средства у сетву и за обраду земљишта", објашњава Миливој Лукић који обрађује 108 хектара.

Слободан Илић из Мајура каже да не може да искористи субвенције на својим површинама кад је засадио луцерку  и на основу чега да набави фискалне рачуне за вештачко ђубриво и за репроматеријал.

"Године 2000. литар млека је било 18 динара, нафта 23 динара, а сада је млеко 31 динара и 80 пара а нафта је 122 динара и 80 пара", каже Илић.

За разлику од субвенција повраћај средстава за гориво ће искористити многи. Међутим, иако уштеде има корист се и не осети јер су цене горива сваким даном све веће, кажу пољопривредници.

Основни проблем је кажу пољопривредници што су мала домаћинства одавно осиромашена и  немају  за нова улагања и обнову производње.  Просечан посед на подручју Шапца је 2,9 хектара по газдинству.  Да би од државе добили 42.000 субвенције  на три хектара, толико прво треба  да уплате за пензионо осигурање.

На подручју Шапца већина домаћинстава је мала, просечан посед је 2,9 хектара по газдинству, и немају за нова улагања и обнову производње.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару