Читај ми!

Школовање под старе дане

Међу 750.000 незапослених у Србији трећина нема никакву квалификацију. За неке је пут до посла школовање под старе дане и преквалификација. За мере запошљавања држава издваја 90 одсто више новца него прошле године, скоро осам милијарди динара.

Иако се статистички број запослених у претходна два месеца не смањује, питање је да ли ће се уопште и повећати, јер су неки готово без шансе да нађу посао. Недостатак образовања, а у неким ситуацијама и воље да се оно додатно стекне често су препрека на путу ка послу.

Међу онима који чекају посао - 30 одсто је без квалификације, 54 одсто је са средњом школом, 6,2 одсто је факултетски образованих, 9,8 полуквалификовани радници и виша стручна спрема.

Држава за старије, који теже долазе до посла, има програм Друга шанса.

"Око 3.000 старијих од 50 година моћи ће да стекну различите нивое основног образовања и то неће стећи само образовање, већ и диплому за 36 занимања која су дефицитарна на тржишту рада", каже министар просвете и науке Жарко Обрадовић.

За оне друге, решење би могло да буде преквалификација за занимања које фале на тржишту рада.

Весна Фабијан из Националне службе за запошљавање каже да се ради о обукама за пекаре, месаре, посластичаре, завариваче, различите делатности из области администрације, социјалне заштите, услуга, грађевине.

"Дакле, све оно што је тражено на тржишту рада, оно за шта су наше службе процениле да ће се људи лакше уклопити на тржишту рада, односно запослити. Наши људи воле канцеларијски посао. За грађевину се показује мање интересовање", каже Весна Фабијан.

Орних за преквалификацију, ипак, има. За стотину радних места у новој фабрици Шапцу која ће производити аутоделове за стручну обуку у Италији пријавило се 200 људи.

Пријављени сматрају да без обуке и едукације не могу обављати задатке који се траже од њих.

Иако можда парадоксално, искуства Националне службе за запошљавање показују да су за преквалификације и обуке најзаинтересованији факултетски образовани. Незапослено их је 45.000.

Статистика је другачија ван Србије - до посла лакше долазе високо образовани, чак 85 одсто са факултетском дипломом а испод 40 година је запослено.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару