Читај ми!

Сточари траже помоћ државе

Производња меса и извоз на тржиште ЕУ су у паду у односу на прошлу годину. Сточари траже помоћ државе да би имали шта да извезу. Министарство пољопривреде намерава да додатним мерама помогне сточарима како би се у наредном периоду повећало учешће те гране у укупној пољопривредној производњи.

Србија још није успела да заустави пад производње јунећег меса. Од почетка године до данас, на тржиште Европске уније продато је 238 тона, што је пад у односу на прошлу годину.

Према подацима Привредне коморе Србије, празно је 50.000 стаја. Сељаци су прошле године утовили око 20.000 јунади, што је само десет одсто производње од пре двадесет година. Купаца има, али робе нема.

Руски трговац је пре неки дан затражио да купи 8.000 тона јунетине, у удружења кланица нису могла да понуде ни тону траженог меса.

"Јуне без десет месеци не може да стигне за Русију, а за десет месеци да ли ће да чекају или не, то ми не знамо. Треба да нам дају субвенције и да нам гарантују цене", каже Живорад Николић из Каоника код Крушевца.

Чак и већи извозници, попут "Котленика" из Лађеваца, који на италијанском тржишту годишње прода 200 тона јунетине, очекује конкретне мере државе за подстицај производње меса.

Миодраг Тосовић из Лађеваца код Краљева каже да би држава требало да уведе субвенције, које је имала али и укинула, да би могли кооперантима који су укључени у заједничку производњу да гарантује зараду.

Пре три године смо на тржиште Европске уније продали 1.700 тона јунећег меса, 2009. године 938 тона, прошле око 1.000 тона. Стручњаци предвиђају да ће овогодишњи извоз бити још мањи, неће достићи ни десети део одобрене квоте.

Бранислав Гулан из Привредне коморе Србије истиче да Европској унији годишње недостаје 700.000 тона јунећег меса, што је шанса да Србија у наредних тридесет, педесет година прода све што произведе.

Промена аграрне политике 

Да би повратили пољуљано поверење сточара, у Министарству пољопривреде већ месец дана најављују промену аграрне политике у њихову корист. За сада стижу само обећања.

"Уколико будемо пронашли додатна средства унутар буџета којим располажемо, истог тренутка ставићемо их на располагање пољопривредним произвођачима", каже Милош Миловановић, помоћник министра пољопривреде.

Да би у наредних пет година удвостручили извоз меса у Европску унију и започели продају на тржиште Руске Федерације, потребне су директне мере помоћи онима који се баве тим послом.

Стручњаци, између осталог, предлажу да се бар врате премије од 100 евра у динарској противвредности за утовљено јуне. У суседној у Хрватској фармери добијају 250 евра по грлу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару