Читај ми!

Французи желе да граде метро

Француска компанија "Алстом" заинтересована за изградњу метроа у Београду. Француска и Италија могле би да Србији дају кредите повољније од оних код међународних банака, поручују из те компаније.

Компанија за изградњу метроа "Алстом" заинтересована je за изградњу метроа у Београду и заједно са једном италијанском фирмом лобира да Француска и Италија повољним кредитима за Србију затворе финансијску конструкцију тог пројекта, истичу у француској компанији.

Извршни директор сектора "Алстома" за саобраћај, задужен за југоисточну Европу, Ериберто Диарте наводи да је та компанија способна да пројекат изградње метроа изведе од почетка до краја и додаје да је "идеја о београдском метроу" у овом тренутку најближа свом остварењу и да за њу постоји политичка воља.

Подсетио је да је Француска, на основу Споразума о стратешком партнерству са Србијом, донирала три милиона евра за израду студије изводљивости за метро, која би могла бити завршена до краја године.

Диарте каже да се ради детаљан план прве линије београдског метроа од Устаничке до Творничке у Земуну, у дужини од 15 километара.

Према његовим речима, изградња једног километра такозваног лаког метроа, какав би се градио у Београду, кошта између 26 и 27 милиона евра. За изградњу прве линије било би, према његовим проценама, потребно између 400 и 700 милиона евра.

Иначе, процене су да би Београду биле потребне три линије метроа, за које би било потребно око две милијарде евра.

О цени за прву линију ће се преговарати када буде завршен идејни пројекат, и она зависи од разних околности, од дужине градње, начина кредитирања и других, али Диарте процењује да би најјефтинија цена могла бити око 500 милиона евра.

Од тренутка потписивања споразума о градњи, што би се могло очекивати на пролеће 2012. године, метро би могао бити изграђен у року од три године.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару