Терминал за бржи проток робе

Интермодални терминал, чија ће изградња почети 2012. године у Батајници, помоћи ће да се саобраћај и роба брже усмере ка купцима и добављачима и запослиће више од 1.000 људи, рекао министар Милутин Мркоњић. Интермодални транспорт је превоз терета у контејнерима, комбиновањем најмање две врсте превоза.

Терминал за интермодални саобраћај биће изграђен код београдског насељa Батајница и у њега ће бити уложено око 20 милиона евра, рекао је министар за инфраструктуру Србије Милутин Мркоњић.

Мркоњић је на представљању пројекта "Омогућавање интермодалног транспорта у Србији" рекао да ће пројекат за градњу терминала бити завршен у марту 2012. године и да ће коштати два милиона евра.

Према речима Мркоњића, градња терминала за комбиновани друмско-железнички транспорт робе биће завршена за 18 месеци.

"Интермодални терминал и логистички центар помоћи ће да се саобраћај и роба брже усмере ка купцима и добављачима и запослиће више од 1.000 људи", каже Мркоњић.

Интермодални транспорт је превоз терета у контејнерима, комбиновањем најмање две врсте превоза, где се већина пута прелази железницом или воденим путем, а почетни и завршни превоз друмским саобраћајем је што краћи.

Заменик шефа делегације Еворопске уније у Србији Адријано Мартинс навео је да је транспорт кључни део економског развоја Европе и чини седам одсто бруто домаћег производа и пет одсто укупног запослења у ЕУ.

"ЕУ промовише заједничку политику транспорта која је усмерена на побољшање конкурентности и нижих трошкова превоза", рекао је Мартинс.

Транспорт који штеди време и новац

Мартинс је нагласио да се интермодалним транспортом, помаже Србији да постигне модернији друмски и железнички транспорт који штеди време и новац и појачава заштиту животне средине.

"Србија има потенцијал да постине логистички центар", рекао је Мартнис и додао да то доста кошта, али да је "ЕУ је од 2000. године уложила 266 милиона евра у саобраћајну инфрастуктуру Србије".

Новим терминалном за интермодални транспорт Србија ће бити поуздан партнер у трговини, чиме ће привући још инвестиција, нагласио је Мартинс, додајући да се разматра захтев Србије да се тај пројекат финасира са 17 милиона евра.

Начелник одељења за интермодани транспорт у Министарству за инфрастуктуру Миодраг Поледица рекао је да ће се логистички центар и терминал интермодалног саобраћаја у Батајници налазити између друмске и железничке обилазнице на Коридору 10.

"Значајно је то што ће око 50.000 тешких камиона бити преусмерено из центра Београда и тиме олакшати функционисање саобраћаја", каже Поледица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару