Читај ми!

Српско-пољска економска сарадња

Споразум о економској сарадњи између Србије и Пољске потписали су у Варшави министар Небојша Ћирић и потпредседник Владе Пољске и министар економије Валдемар Павлак. Одржан је и Пословни форум на коме су пољске фирме изразиле жељу да улажу у Србију.

Министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић и потпредседник Владе Пољске и министар економије Валдемар Павлак потписали су у Варшави Споразум о економској сарадњи.

"Ово је био важан дан за билатералне односе Србије и Пољске, јер овај споразум после скоро 10 година представља правну форму и правни оквир за унапређење и јачање економске сарадње између Пољске, као чланице ЕУ, и Србије", изјавио је Ћирић.

Претходни Споразум стављен је ван снаге 2004. године, уласком Републике Пољске у ЕУ.

Током посете одржан је и Пословни форум у организацији Пољско-балканске привредне коморе, на коме је Ћирић пољским фирмама представио инвестиционе потенцијале Србије, наведено је у саопштењу.

Пољска је највећа међу бившим комунистичким земљама које су се последњих година придружиле Европској унији.

То је једина привреда која није запала у рецесију током недавне глобалне финансијске кризе, иако је дошло до успоравања раста бруто домаћег производа и до високе стопе незапослености.

Најновији подаци указују да пољска привреда у периоду после глобалне кризе поново остварује снажан раст, истичу аналитичари. Пољска је у првом тромесечју остварила привредни раст од 4,4 одсто на годишњем нивоу, показали су најновији подаци Владе у Варшави.

Ћирић ће посету Пољској завршити сусретом са Пољским министром за регионални развој са којим ће говорити о креирању, према речима Ћирића "онога што је и приоритет наше Владе", односно о равномерном регионалном развоју, саопштило је Министарство економије и регионалног развоја.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару