Читај ми!

Мали са Георгијевом у Вашингтону: Продужићемо аранжман са ММФ-ом још најмање две године

Министар финансија Синиша Мали и гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић састали су се у Вашингтону, на крају тродневног учешћа на пролећном заседању Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке, са директорком ММФ-а Kристалином Георгијевом. Мали је истакао да ће наша земља продужити споразум са том међународном финансијском институцијом на још најмање две године.

"Нама споразум са ММФ-ом истиче крајем ове године, договорили смо да ћемо га продужити још на најмање две године. Дакле, тиме показујемо да смо спремни да наставимо са реформама, што је порука и грађанима Србије, али такође порука и инвеститорима који тек треба да дођу у нашу земљу", рекао је Синиша Мали за Танјуг.

Министар је рекао да је на састанку позвао Георгијеву да дође у Србију и да би до те посете могло да дође ове године.

Пренео је да је Георгијева на састанку рекла да смо потпуно заслужено ту где јесмо и да је Србија један од најбољих примера одговорне економске политике у времену глобалне кризе.

"Велика част би била за нас да први човек ММФ-а – најважније, најзначајније и највеће финансијске институције на свету дође у Србију. Ако то буде ове године, биће сјајна вест за све нас. Ми ћемо се потрудити, наравно, да је убедимо да дође ове године", додао је Мали.

Указао је да му је она и сама рекла да дуго није била у Србији, од 2014. године, када су нас задесиле поплаве.

"Ево сада је прилика да дође поново с обзиром на то да ће 'Експо' бити у 2027. години у Београду", рекао је Мали и додао да је раније "Експо" у овом делу Европе био одржан у Пловдиву у Бугарској.

Поручио је да се са Георгијевом сагласио да је "Експо" у Србији 2027. веома важан пројекат, јер подразумева и изградњу брзих пруга, ауто-путева, школа, болница, улагање у енергетику.

"Дакле, све оно што чини пројекат 'Србија 2027' и да је то највећа шанса за цео регион по питању раста, у смислу нових инвестиција, у смислу тога да се покажемо свету на прави начин", додао је Мали.

"Георгијева рекла – заслужили сте"

Говорећи о састанку са Георгијевом на крају тродневне посете Вашингтону, Мали је рекао да је Георгијева, поред пуно састанака које је имала са бројним делегацијама, одржала састанак и са нашом делегацијом, чиме је показала колико поштовање има према Србији.

"Важно је неколико ствари које је напоменула, а једна реченица ми одзвања и сада у глави, када је рекла – заслужили сте. Све што је Србија добила у смислу економских података, раста наше економије, рекордне висине плата, рекордне висине пензија, рекордно ниске стопе незапослености, рекордних страних директних инвестиција, по питању отварања фабрика, километара ауто-путева, она је рекла да је заслужено – тешким радом и реформама кроз које смо прошли", истакао је Мали.

Због тога су, додаје Мали, резултати очигледни и веома је важно имајући у виду ситуацију у свету – где је успорен раст или негативна стопа раста да Србија за разлику од већине великих и развијенијих земаља расте и има убрзани раст.

"И, с друге стране, да је јавни дуг у односу на БДП код нас 46,7 одсто, а у свету 93 одсто. Дакле, водимо рачуна о сваком динару, држимо ту макроекономску стабилност како треба, а с друге стране, имамо довољно бафера за било какве ванредне ситуације које могу да се десе, као што се десио ковид 2020. или енергетска криза 2022. године", рекао је Мали.

"Много тога треба још да урадимо и наставимо са реформама"

Истакао је да је веома задовољан састанцима које је имао у Вашингтону са представницима ММФ-а, Светске банке, МИГА корпорације, великим бројем инвеститора и кредитним рејтинг агенцијама, а посебно да је задовољан поштовањем које је Георгијева указала нашој делегацији.

"Али такође и са похвалама које смо добили. Наравно, није то прича која је завршена за нас, много тога у Србији треба још да урадимо и наставимо са реформама када је енергетика у питању, затим са реформама Пореске управе и реформом јавна предузећа, као и у области социјалних давања, унапређења тржишта рада, дакле, свега онога што нашу економију треба да учини још конкурентнијом, још атрактивнијом и да привучемо још већи број инвеститора и стигнемо до тог циља који смо дефинисали 2027. године, дакле, да 1.400 евра буде просечна плата до децембра 2027. године, 650 евра просечна пензија и 650 евра минимална зарада", навео је Мали.

Навео је и да ће се Србија пуно променити за три и по године и додао да смо, за разлику од тога, 2012. били на ивици банкрота.

"Са друге стране, 2027. бићемо центар света са више од три милиона посетилаца. Потпуно нови мали град градимо у Сурчину, али с друге стране наша економија ће бити никада већа и јача, са БДП-ом вредним 100 милијарди евра. Тако да са те стране, мислим да је посета Вашингтону у потпуности испунила очекивања", рекао је Мали.

Табаковић: Георгијева рекла да је Србија светла тачка у Европи

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић је, како је саопштила НБС, представила одличне резултате које је Србија забележила и у прошлој години – снажна дезинфлација, рекордне девизне резерве, рекордан извоз робе и услуга, рекордне стране директне инвестиције, рекордна динарска и девизна штедња.

У погледу пројекција, истакла је да очекујемо улазак инфлације у границе циља већ у мају, као и да очекујемо високе стопе раста у наредном периоду у распону од четири до пет одсто, уз висок допринос инвестиција.

Георгијева је, како се наводи, похвалила снажан напредак Србије у претходном периоду, честитала на свим резултатима и рекла да је Србија дефинитивно светла тачка у Европи.

Kако је наведено, председник Александар Вучић је раније рекао да Србији програм са ММФ-ом треба као сидро.

"И то јесте тако, јер су макроекономски фундаменти земље јаки, а актуелни програм се одлично спроводи. Зна да је Србија пример регионалне сарадње и да је током ковида обезбедила све вакцине не само за грађане Србије, већ и за људе ван наших граница. Честитала је за 'Експо'. Рекла је да избори које земље сада праве битно утичу на даљи напредак, а кроз 'Експо' Србија је јасно показала да жели да се убрзано развија", наводе из НБС-а.

Табаковићева је честитала и 80. годишњицу Међународног монетарног фонда и указала на то да Народна банка Србије ове године слави 140 година постојања и рада и да смо у групи 20 најстаријих централних банака у свету.

"И оцена Међународног монетарног фонда да Србија бележи импресивне резултате и чињеница да смо на пола корака до инвестиционог рејтинга, који одавно заслужујемо, потврђују исправност политика које водимо у Србији. Ипак, најбољи показатељи тога јесу одржив реални раст зарада и раст запослености у Србији", закључила је Табаковићева.

Министар Мали и гувернерка Табаковић су током боравка у Вашингтону имали низ билатералних сусрета са руководством ММФ-а и Светске банке, са бројним инвеститорима и представницима међународних рејтинг агенција, са којима је разговарано о економској политици Србије, нашим макроекономским показатељима и очекивањима за наредни период, инвестицијама и привредном амбијенту у Србији.

уторак, 18. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије