Читај ми!

Гувернерка Табаковић на састанку Међународног монетарног и финансијског комитета

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, као гувернер Републике Србије у Међународном монетарном фонду, представљала је нашу земљу на данашњем састанку Међународног монетарног и финансијског комитета (International Monetary and Financial Committee – IMFC). Састанак овог саветодавног тела Међународног монетарног фонда одржан је у Вашингтону, у оквиру актуелног Пролећног заседања Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке. 

Фокус састанка је био на најновијим глобалним економским кретањима и изгледима, с посебним освртом на ургентна питања с којима се суочава светска економија, пре свега постизање потпуног опоравка, решавање рањивости по основу дуга у земљама с ниским нивоом дохотка и суочавање с новим изазовима, саопштено је из НБС.

Истакнуто је да је глобално окружење услед геополитичких тензија постало изазовније и да се повећавају ризици од фрагментације светске економије. Наглашен је значај доношења исправних избора у вођењу економских политика, који ће у великој мери дефинисати будућност светске економије.  

Међу најважнијим приоритетима истакнути су поновно успостављање ценовне стабилности, јачање фискалних заштитних слојева и политике за подстицање привредног раста. Макроекономска и финансијска стабилност имају кључну улогу у подршци економском опоравку, док фактори попут климатске и дигиталне транзиције доприносе обезбеђењу средњорочног раста.  

Појачана сарадња на мултилатералном нивоу посебно је важна ради успешног решавања актуелних изазова и изналажења адекватних решења. У свету који се брзо мења и који је све турбулентнији, заједнички рад на избору добре економске политике, и то политике која ће се ухватити укоштац са изазовима и тражити могућности које ће обезбедити привредни раст, нова радна места и просперитет коме људи теже свуда – важнији је него икада до сада.

"У Србији настављамо да јачамо основе нашег раста, тиме и изворе нових послова и већег стандарда људи. Настављамо и да повећавамо бафере и у овим глобално изазовним околностима и остајемо промотер регионалне сарадње”, поручила је Табаковићева.

Међународни монетарни и финансијски комитет бави се оценом међународних економских токова, кретањима на финансијским тржиштима и даје препоруке Одбору гувернера Међународног монетарног фонда у вези са управљањем и надзором над међународним монетарним и финансијским системом, као и ризицима по тај систем.

среда, 19. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије