Мали у Вашингтону са представницима Светске банке и агенција за кредитни рејтинг

Потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали састао се у Вашингтону са потпредседницом Светске банке за Европу и Централну Азију Антонелом Басани. Разговарао је и са представницима агенција за кредитни рејтинг.

Министар Мали је, у оквиру учешћа на пролећном заседању ММФ и Светске банке, присуствовао и инвеститорском састанку са највећим америчким и међунароним инвеститорима, којима ће представити Србију као дестинацију за улагање.

Мали је представио високој званичници Светске банке макроекономске резултате Србије.

"И даље растемо, упркос кризи, а јавни дуг нам је под контролом. Незапосленост је на историјски ниском нивоу, а стране директне инвестиције на рекордно високом нивоу", истакао је Мали.

Kада је реч о портфолију који Србија има са Светском банком, рекао је да је актуелан Оквир за сарадњу за период до 2026. године. 

"Оквиром за сарадњу се предвиђа оснаживање макро-фискалног оквира за зеленији раст, зелене инвестиције и прелазак на економију са ниским садржајем угљеника, као и побољшање пословног окружења и регионалне интеграције", истакао је Мали.

Kаже да је од представника Светске банке чуо да им је значајно партнерство са нашом земљом, с обзиром на то да имамо много активних пројеката који су важни за квалитетнији живот грађана. 

"Разговарали смо о овим пројектима, али и о даљој сарадњи, са нагласком на пројектима из области енергетике. То нам је тренутно један од апсолутних приоритета и на томе ћемо заједно радити", рекао је Мали.

Министар Синиша Мали изјавио је, после састанка са представницима рејтинг агенције "S&P Global Ratings" у Вашингтону, да је оптимистичан у вези са очекивањима да ће Србија до краја године од те агенције добити инвестициони рејтинг.

"Kредитни рејтинг је као крвна слика једног организма, а рејтинг агенција даје оцену да ли смо довољно здрави да имамо инвестициони рејтинг. Ако то успемо да урадимо, а очекујемо њихов наредни извештај у октобру ове године, онда ће то бити шлаг на торти, након свих наших реформи и активности које смо протеклих 12 година већ предузимали како би наша економија расла, била јака и стабилна. веће плате, у буџету више новца за веће пензије", навео је Мали.

Мали ће се касније у Вашингтону састати и са представницима реномиране агенције за кредитни рејтинг "Мудис".

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво