Читај ми!

Транзит руског гаса – хоће ли Србија платити бугарски геополитички гаф

Без много галаме и расправе, Бугарска је увела ванредну енергетску таксу на пренос и транзит руског природног гаса преко своје територије. То представља раст цене од око 20 одсто, што је више него значајно на почетку грејне сезоне. Да ли је угрожено безбедно снабдевање Србије гасом? Да ли ће то утицати на раст цена?

Бугарска је увела накнаду од 20 лева или 10,76 долара по мегават сату за транзит руског гаса. За Бугарску је то чиста зарада од три милијарде лева годишње, али оптерећује Србију и Мађарску. Уредница магазина Енергија Балкана каже да је бугарски парламент изгласао одлуку о поскупљењу транзита руског гаса, а да су уследиле реакције наше владе, председника, као и званичника из Мађарске.

Истиче да је транзит гаса кроз Бугарску, без обзира на то чији је, уговорен по међународним стандардима.

"Оно што ја закључујем из коментара који се могу прочитати и у Бугарској где критикују одлуку и где је премијер прокоментарисао да је необавештен и да није знао да је ЕУ увела санкције на руски гас, показује да су хтели да изједначе цену гаса који стиже кроз гасовод са ценом ЛНГ гаса који стиже танкерима и који је некад скупљи и три пута. То су ствари које не могу политичким одлукама у једној земљи да се регулишу", навела је Путниковићева.

Указује да је и Србија током градње Балканског тока била условљавана тзв. Енергетским пакетима из Брисела и да су они поштовани колико је могло, а да се заштити транзит. Бугарска је такође поштовала све одлуке Брисела и сада крше други и трећи пакет и међународне уговоре.

"Не можете ‘Гаспрому’ да повећавате цену и условљавате продавца да повећа својим купцима што је тешко јер имамо дефинисане цене и дугогодишње угoворе, не ради се то као на пијаци. Не мора премијер да зна трговачке релације, али неко у парламенту је требало да каже да ће на међународној арбитражи да изгубе", навела је Путниковићеа и додала да ће "сутра Русија да размишља да ли ће да транспортује гас кроз Балкански ток".

Путниковићева не очекује да ће ова одлука засад утицати на поскупљење код нас и у Мађарској.

"Мислим да у првом делу сигурно неће, али питање је како ће Гаспром званично да реагује према Бугарској, њихови правници вероватно проучавају како најбоље то решити. Иначе, гас тече кроз Украјину, која је у директном сукобу с Русијом и она није направила такав геополитички гаф, стало им је до таксе", објаснила је уредница Енергије Балкана.

Истиче да ће се рат у Украјини завршити, а да ће велике земље размотрити да ли им је јефтиније да купују руски гас.

"У трговини нема љубави, купујете најповољније, а транзит гасоводима је најповољнији", рекла је Путниковићева.

Цело гостовање Јелице Путниковић можете погледати у видеу на почетку текста

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару