Читај ми!

Колико је привреда Западног Балкана интересантна Сједињеним Државама

Унапређење економских односа са САД тема је регионалне конференције, која је одржана у Београду. Представници привредних комора Западног Балкана представљају заједнички потенцијал региона са фокусом на информационо комуникационе технологије, енергетику и чисту технологију. То је прва оваква посета америчких привредника после две деценије.

Привредна комора овај пут није била само кућа српске привреде већ привреде региона јер су се на конференцији поред представника 27 америчких компанија и српских привредника, окупили и гости из окружења. У бројевима више од 180 компанија Западног Балкана.

 

"Америчке компаније су доста инвестирале, заиста веома инвестирале у ИТ сектори то је послало јасну поруку и другим компанијама из целог света да Србија и овај регион дакле, јесу потенцијал, када је у питању знање, када су у питању иновације и када је у питању креативност и то је велики знак за нас," каже председник ПКС Марко Чадеж.

Америка и Балкан деле проблеме које је донео 21. век.

"Веома је важно да радимо заједно. Битно је да решимо проблем енергетске безбедности и диверзификације извора снабдевања а потребно нам је и безбедно окружења за пословање," истакао је Дејвид де Фалко, заменик помоћника министра трговине САД за Европу и Евроазију

Гости из Америке верују да напредак сарадње у домену нових технологија иде руку под руку са дељењем заједничких вредности демократије и слободног тржишта.

"Компаније виде Србију и Западни Балкан као тржиште могућности али усаглашавање ставова са политиком Европске уније је свакако тема", истакао је отправник послова амбасад САД Џон Гинкел.

Како се и очекивало, број од 260 састанака колико је унапред било заказано, брзо је премашен.

"Раније су ови главни заступници били у Бечу, онда мало-по мало пребацили су се, шта ја знам неки у Бугарску, неки у Румунију, е сада Београд је центар за неке ове велике фирме и то је добро", каже  Анета Антова Пешева из "Масита".

Ђорђе Вукотић из "Џоберти" рекао је да њима као стартапу који планира глобално и регионално ширење наравно да је једно од највећих тржишта, као што је Америка, јесте неки главни циљ.

"Користећи слике са сателита, авиона, дронова, мапирамо природне ресурсе, радимо еколошко праћење шума и инспекцију критичне инфраструктуре," истакао је Луис Роблес из "АериалЗеуса".

У сектору услуга, Америка је наш најзначајнији партнер.

"Америчка привредна комора у потпуности подржава и ради на промоцији иницијативе "Отвореног Балкана" и ми ћемо наставити заједно са нашим колегама из Америчких привредних комора из региона да радимо на унапређењу иницијативе," рекао је Стефан Лазаревић из Америчке привредне коморе у Србији.

У првих осам месеци ове године, спољно-трговинска размена Србије и Сједињених Америчких Држава је повећана за чак 45,6 одсто на 854,6 милиона долара док је наш извоз већи за 28,2 процента.

понедељак, 16. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи