Главоњић: Стоваришта огрева пуна, цене ниже од 20 до 25 одсто

Цене огрева од априла су у паду. У односу на исти период лане, дрва су јефтинија и до 20 посто а пелета око 25 посто. Професор Шумарског факултета у Београду Бранко Главоњић рекао је за РТС да су стоваришта пуна, али да се у наредном периоду може очекивати и благи раст цена. Због протекле две благе зиме произвођачи пелета били су у проблему, интевенисала је и држава забраном увоза.

Професор Шумарског факултета у Београду Бранко Главоњић рекао је да је снабдевеност тржишта огревним дрветом одлична.

"Огрева има на свим стовариштима. Потражња је мања у поређењу на пре две, три године, а разлог је неутрошен огрев од прошле године. Грађани сада само докупљују огрев", навео је Главоњић.  

Истакао је да последњих 20 месеци имамо пад цена огрева, оне су ниже од 1.000 до 2.000 динара по просторном метру, односно 17 одсто.

Према његовим речима, најјефтинији огрев је на југу Србије - 5.400 динара по метру квадратном, док је цена код  приватних предузећа од 5.800, до 6.400 динара. У региону Београда цена огревног дрвета је од 8.000 до 9.000 динара.

Најјефтинија цена је код Србијашума. Главоњић истиче да је цена у Војводини око Панчева и Ковина 7.500 динара по метру квадратном.

Професор је рекао да је цена пелета нижа 20 до 25 одсто у поређењу са септембром прошле године, односно 7.000 до 8.000 динара по тони, а да је разлог ниских цена ниска потражња.

"Нема економске логике да дође до даљег појефтињења огрева, јер је најјефтинији у последње три година. Може се очекивати благи раст цена", каже професор Главоњић.

Саветује грађане уочи зимске сезоне да купе довољне количине огрева и да очисте димњаке. 

"Један произвођач пелета је најбоље описао тешку ситуацију и рекао - чекамо зиму са великим количинама залиха, а мало сировина", навео је Главоњић и додао да многе фабрике имају складишта до недељу дана.

Када је реч о европском тржишту, професор је рекао да је оно слично као у Србији. У Аустрији цена пелета је 30 одсто нижа него у августу прошле године, напоменуо је.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи